23 април, 2024

През изминалата година Devstyler писа за казуса с Антъни Левандовски – водещ инженер по самоуправляващи се автомобили. Той срещна сериозни съдебни проблеми, след като от Google го обвиниха за кражба на информация, която Левандовски в последствие е предоставил на следващата компания, в която работи – Uber.
Процесъм продължи цели три години… до вчера.

След като го заплашваха 10 години затвор и 250 000 долара глоба, Левандовски пледира “виновен” по време на финалния процес в съда. Началото на драмата започна с информацията, че бившията инженер на Google и Uber (вторите уволниха и него и компанията му Otto, когато ситуацията се разгорещи) е откраднал инструкции за техологията LiDar – екзистенциално решение в разработката на Waymo – замоуправляващият се автомобил на Google. Но освен това – 14 000 файла, съдържащи важна информация с висока стоност за компанията. Интересното е, че крадеки информацията, Левандовски напуска Google без никакво предупреждение.

В крайна сметка сагата достигна своя край – съдът отреди, че Левандовски дължи на 179 милиона долара на Google за нарушаване на договора и присъда от максимално 30 месеца. Обвиняемият вече обяви банкрут – остава само присъдата. Споразумението е било следното – всички криминални обвинения се премахват, ако той признае, че е откраднал важна информация за плановете на компанията за направата на самоуправляваща се кола.

Тагове: , , , , ,
Author