24 април, 2024

Netflix и YouTube ще намалят качеството на видеото в Европа през следващите 30 дни, за да се намали напрежението на доставчиците на интернет услуги. Търсенето на стрийминг се е увеличило, тъй като голяма част от Европа се самоизолират у дома.

Понижаването на качеството на картината ще намали консумацията на данни на Netflix с 25%. Индексът за скорост на ISP на Netflix изброява средния битрейт за прайм тайм за съдържание на Netflix, предавано на членове на Netflix на определен месец. За “прайм тайм” се изчислява средния битрейт на съдържанието на Netflix в мегабити в секунда (Mbps), поточно от членовете на Netflix за ISP. Те измерват скоростта чрез всички налични устройства за крайни потребители. За малък брой устройства не може да се изчислят точните битрейтове и потокът през клетъчните мрежи е изключен от техните измервания, както е случаят с България. Скоростта, посочена в Netflix ISP Speed Index, не е мярка за максималната пропускателна способност или максималния капацитет на интернет доставчика.

YouTube заяви на 20 март, че ще намали качеството си на стрийминг в Европейския съюз, за да избегне напрежението. YouTube е втората компания след Netflix, която действа, след като шефът на ЕС в областта на индустрията Тиери Бретон призова поточните платформи да намалят качеството на своите видеоклипове, за да предотвратят блокиране на мрежата. Видеоклиповете представляват значителна част от данните за интернет трафик.

Този ход дойде, след като Бретон разговаря с изпълнителния директор на Alphabet Сундар Пичай и изпълнителния директор на YouTube Сюзън Войчицки. Досега се казва, че е виждал само няколко пика на използване, но решението е да действа, за да сведе до минимум стреса върху системата.

Тагове: , , , , ,