20 април, 2024

Надя Кръстева е съорганизатор на инициативата за стартъпи Startup Europe Week от създаването ѝ през 2016 г. в България и част от основния екип, който се намира в Испания. Надя също така организира и Startup Europe Week Zurich. 

Startup Europe Week Sofia ще се проведе на 19 и 20 март в Campus X.

Как е за теб Startup Europe Week?

Това е събитие, което ме изпълва с ентусиазъм, защото виждам, че има промяна от 2016-та до сега. Създава се предприемаческа екосистема, която се оформя с всяка изминала година. Събитието представя цялата палитра и начини за получаване на интелектуална и финансова помощ.

Какви са били стартъпи през 2016-та година и какви са сега? Има ли разлики?

Промените зависят от общата рамка. Най-вече зависят от развитието на технологиите. Сега има много повече технологични проекти, но в България има винаги доста проекти в социалното предприемачество.

Какви са технологиите, на които най-често наблягат стартъпите?

Има различни типове стартъпи. Важното е да се представят по модерен начин. При нас има технологични стартъпи като Micar21, MotionSoftware, Printivo и много други. Искаме да представим различни аспекти на технологичното развитие на стартъпите. Всеки стартъп трябва да се разгледа отделно, защото има различна технология или подход. Концентрацията не трябва да е само върху програмни езици.

Имаш опит със събития за стартъпи в Цюрих. Какви са стартъпите там?

Приликите между стартъпите в София и тези в Цюрих са много. Качеството там е много важно за стартъп средата, защото конкуренцията е много голяма. Цюрих е град, който е много развит в контекста на предприемачеството. Пълно е със стартъп събития и има много добра частна подкрепа. В София и Цюрих е пълно с добри идеи. Оригиналността на проектите е елемент, който е общ между двете екосистеми. Точно това прави разликата между най-обикновен бизнес и стартъп идеята – оригиналната идея. Нашите стартъпи също са на много високо ниво.

Какви са проблемите на стартъпите? И какви са интересите на стартъпите извън бизнеса, който представят? Говориш ли си с тях по тези въпроси?

Всеки стартъп среща спънки, защото това все пак са млади фирми. Най-основният проблем на стартъпите е да привлекат правилния екип. Защото един малък екип, който е силен в някои елементи за компанията, но няма как един човек да е добър във всичко и не би трябвало. Да се привлече правилен екип и да се ангажира по правилен начин, защото дори може да се случи да не се осигури заплата на първи етап. Това ангажиране на много качествени хора за идея, която тепърва ще се развива, е много трудно.

Друг основен проблем е финансирането. Правилният растеж на стартъпа, управлението, организирането на времето – това са също няколко неща, които стартъпите намират като трудност.

Какви са твоите съвети за решаване на тези проблеми?

Много е важно стартъпите да могат отлично да презентират своята идея, защото това е много важно за неговото развитие. Трябва да внимавате много какви хора допускате в екипа си, затова трябва да се търсят начини за най-добър модел на презентиране на идеята. По този начин това ще им помогне и да се представят добре пред инвеститори и потенциални клиенти. Не трябва да се губи мотивация, защото бляскавата стартъп идея започва да бледнее, защото не е лесно.

На тези въпроси ще се опитаме да отговорим и по време на Startup Europe Week Sofia. Как да презентираме идеята си, как да продаваме по-добре нашия стартъп и как да привлечем правилния екип ще бъдат темите в панелите на събитието. Форматът на тези срещи ще бъде обучителен, затова ще е с ограничена бройка.

Какво друго ще се случи в програмата на събитието?

Програмата ще бъде открита от еврокомисаря Мария Габриел. Ще представим програми и възможности за предприемачи, ще говорим за дигитален маркетинг, за правни норми на стартъпите и за устойчив растеж на младите фирми. Ще има включване и на Игор Ташич, който е съосновател на Startup Europe Week.

 

Интервюто проведе Атанас Нейчев

 

 

Тагове: , , , , , ,