20 април, 2024

Все повече конференции и събития биват отменени, поради опасенията от заразяване с коронавирус. Освен, че технологичният свят вече губи поради забавяне на поръчки, губи и своите представителност и блясък. Кои са конференциите, отменени или отложени до момента? 

Cisco Live Melbourne, Facebook F8, Facebook Global Marketing Summit, Google I/O, Google News Initiative Summit, Mobile World Congress Barcelona. Само дотук изброени примерите са достатъчно показателни, че най-големите компании и събития приемат нещата на сериозно, или казано по друг начин – не, че има опасност, но по-скоро никой не иска да рискува. Но ако Google I/O и други конференции вече връщат парите за билети, то други все пак търсят начини да се справят с проблема. 

Adobe Summit, например, което трябваше да се проведе между 29 март и 2 април в Лас Вегас, все пак ще се проведе, но онлайн… Събитието е анулирано единствено в присъствената си форма. Това всъщност е не лош вариант и става все по-разпространен. Aruba Networks Atmosphere 2020, Atlassian Summit 2020, DocuSign Momentum, Domopalooza, F5 Agility 2020, Google Cloud Next, Microsoft WSLConf, Microsoft MVP Global Summit са други такива примери. 

Под формата на малки мероприятия, излъчвани онлайн в контролирана обстановка или качване на лекции и видеа, на сайтовете на въпросните конференции ще може да бъде достигнато до предвидената технологична информация – може би просто не до цялата предвидена. 

Но съществуват и трети вид конференции – тези, които без терзание обявиха, че плановете им не се променят, въпреки коронавируса, като Cisco Live, Dell World, Enterprise Connect 2020, HPE Discover, IoT World Developer Conference, MSPWorld, Oracle Code One, SXSW, VMworld и други. Но работата е следната – някои остават на вече обявените дати, но те така или иначе са предвидени за август, септември и октомври месец – а това е заявка в бъдещето, защото предстои да видим какво ще се случи и дали през август няма да последва нова вълна от отменени събития. Това, което е по-интересно към момента са тези конференции, които са предвидени за март, април, май месец. Защото, организаторите на едно събитие могат да не искат да отлагат или отменят и да имат безстрашен поглед, но какво остава за лекторите, в които именно се крие причината толкова конференции вече да са отменени. 

Световната здравна организация бе ясна по отношение на коронавируса и неговите опасности, и не може да се говори, че хората не са предупредени. Следователно, една конференция няма как да пребъде, когато обявените лектори започнат да изпадат един по един от картинката, поради личната си безопасност. Същевременно, посетителите присъстват на тези събития, именно заради лекторите и темите, и така се заформя безизходица за организаторите.  

Доказателство за това е, че докато работим по този материал, SAS Global Forum, което трябваше да се проведе между 29 март и 1 април във Вашингтон, DC, промени статута на сайта си от “Being held as scheduled” на “Conference in DC canceled. Event goes virtual”. Новината е толкова прясна, че SASAnalytics все още нямат време да я обявят в Twitter. 

В България също вече последваха отменени събития, като например конференцията “Нови хоризонти в журналистиката” на Асоциация на европейските журналисти. Министърът на здравеопазването пък обяви грипна ваканция (не заради коронавирус) от 6-ти до 11-ти март. Същевременно UEFA и МОК продължават да обсъждат дали няма да е необходимо да бъдат отменени Олимпийските игри и Европейското първенство по футбол, първенството на Италия – Serie A се провежда при “закрити врата”, а любителите на киното могат да проронят някоя друга сълза по отлагането на предвидения за април нов филм за Бонд, “No Time to Die”, чак за ноември месец. 

И ето, че достигаме до следното: Без паник! Наистина не препоръчваме масовата паника и истерия – смятаме, че няма нужда. Единствено ни е тъжно, че дали фен на технологиите, спорта, или киното, всички имат какво да губят. 

Материала подготви Пламен Михайлов

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author