26 април, 2024

Денят на Петър Лазаров започва с проверка на каналите за комуникация. Петър е iOS Developer в Tumba Solutions.

Как започва работният ти ден?

Обикновено с четене на имейли, каналите за комуникация и малко социални мрежи, защото обикновено не си  използвам телефона, докато не стигна в офиса.

С какви проекти се занимаваш?

В момента съм се фокусирал само върху един проект. Става въпрос за голям международен финансов ежедневник. Екипът е международен, като се състои от 8-9 човека, половината от които работят от Ню Йорк. Атмосферата е доста приятна. Целта ми на този етап е да навляза напълно в проекта, защото съм в екипа от 4-5 месеца.

Как изглежда бюрото ти? Имаш ли нещо по-специално на него?

Като цяло съм фен на минималистичен дизайн и се старая да го държа максимално изчистено. Единственото по-интересно нещо са два модела на Ferrari. Подарък са ми от много близки приятели, а и също са символ на любовта ми към моторните спортове.

Какви програмни езици използваш? Къде си ги научил?

Започнах със C/C++ в университета. След това се насочих към истинската си страст (iOS) и записах програмната академия ITTalents, където започнах да уча Objective-C. След година-две ми се наложи да премина към Swift. Там разчитах главно на книги и сайтове, за да навляза в материята.

Как премина интервюто ти за работа в компанията, в която работиш?

За мен не мина много добре. Тъкмо бях хванал настинка и не се чувствах особено добре. Като изключим това мисля, че успях да покажа, че съм мотивирам и искам да се развивам.

Имаше ли въпрос, който те затрудни? Какъв беше той? Как би отговорил днес?

Имаше няколко технически въпроса, на които не знаех отговора, но това е една от причината интервютата да са хубаво нещо. Винаги може да научиш нещо ново.

Какъв въпрос би задал ти на интервю за работа? Защо?

Като програмист, който все още има доста много неща да научи е много важно за мен да съм в добър екип с по-опитни колеги. Винаги когато ходя на интервюта питам “Какво представлява екипът?” и “Какъв опит имат?”.

Имаш ли интерес към даден спорт?

Тенис на маса. Практикувам го от 11-12 годишен, като имаше и период, в който се занимавах професионално. Сега играя по-рядко, но в същото време никога не ми е доставяло толкова удоволствие играта колкото сега.

Какво четеш за разпускане?

Предпочитам да чета повече техническа литература, за предпочитане неща, свързани с физика, механика или с космоса. Изключително интересно ми е да научавам как работят нещата, които ме заобикалят. Също харесвам биографична литература на хора, свързани с науката или космоса. Искам да разбера как мислят, с каква нагласа посрещат предизвикателсвата и какво ги мотивира. Като всичко това се опитвам да го прилагам в ежедневието си.

Къде откриваш решение на професионалните си предизвикателства?

Зависи от предизвикателството. Предимно правя проучване в интернет, чета документация и също се допитвам до колеги.

Как се справяш с концентрацията в работна среда?

Ако задачите, с които се занимавам са ми интересни нямам проблеми с концентрацията, което предполагам е нормално. В обратната ситуация, за да съм продуктивен се стремя да презскачам от задачата, с която се занимавам към нещо друго и обратно. По този начин не губя мотивация и успявам да поддържам нивото на концентрация.

Какви са твоитe хобита?

Обичам да ходя на музикални фестивали с приятели, луд фен съм на Формула 1 и също така да спортувам (плуване, тенис на маса). Летата обичам да ги прекарвам край морето. Любимото ми място е село Тюленово, където всяко лято ходя да скачам от скалите.

Кои са любимите ти сайтове/книги на технологична тематика?

hackingwithswift.com, medium.com, “The C++ Programming Language” на Bjarne Stroustrup.

Посещаваш ли технологични събития? Защо според теб са важни?

Посещавам редовно #SwiftSofia. Технологичните събития са доста полезни и като цяло гледам да ходя на колкото може повече. Те са място, където може да придобиеш нови знания, да се срещнеш с хора от бизнеса, да обсъждаш интересни теми, идеи, проблеми и новости.

Разкажи ни за интересна/забавна случка по време на работа.

На предната ми работа имахме домашен любимец в офиса (чинчилата Мишо). Мишо един ден реши да избяга от клетката си, което срина продуктивността на фирмата. Около час и половина, дори два ни трябваха, за да го надхитрим и вкараме обратно в клетката.

Къде си се представяш след 5 години?

Представям си се като team leader на иновативен продукт с готин екип.

Кои са нещата, които обичаш в своята професия?

Има доста неща, които намирам за удовлетворяващи в моята професия. На първо място бих сложил това, че имам възможност да се развивам постоянно в различни аспекти от живота ми. На работа всеки ден е нова битка с нови препядствия, бъгове и грешки. За да побеждавам, не мога да стоя на едно място. Всеки ден излизат нови технологии, а други става неизползваеми, което изисква винаги да си наясно какво се случва в средата, която работиш. Друго нещо, което ме мотивира е знаейки, че нещо правено от мен променя начина на живот на група от хора. Чувството е уникално.

Тагове: , , , , , ,