19 април, 2024

Алекс, Николета и Петър са двигателят на HackAUBG 3.0. Те са студенти от Американския университет в Благоевград и искат да направят екосистемата на своите колеги още по-удобна за реализация.

HackAUBG е третият хакатон, провеждан в Благоевград, на кампуса на Американския университет. Отбори от по 4 до 7 участници ще се състезават за челните места, проектирайки и защитавайки своите софтуерни и/или хардуерни проекти на тема, обявена в началото на самото събитие на 13-ти март.

Какво се е променило в TheHubAUBG? Как се разраствате?

Алекс: Клубът съществува от 4 години. В началото си беше просто една общност за хората с интерес към технологиите, каквито и да са те. Преди просто идваха на срещи и се събирахме да си програмираме заедно. Сега се формирахме в организация с по-уредена структура и си създадохме отделни звена като „Маркетинг“, „Събития“, „Връзки с обществеността“ и др. Продължаваме си така през последните три години. През тази година наблягаме на вътрешната организация. Доста голям екип се заформи тази години.

Има ли нови фрагменти в тазгодишния хакатон?

Алекс: Регистрацията е свободна за всички. Не избираме ние отборите. Фокусът ни тази година е към хората от други университети и от областта. Таргетираме хора от София също така. Самата идея дойде като едно вътрешно състезание, на което хората си помагаха и си обменяха идеи.

Петър: Всяко издание на HackAUBG е имало различна тема. Първата ни тема беше свързана с образование. Второто издание имаше темата „Digital Well-Being“. А за тазгодишното сме избрали много добра тема, която предпочитаме още да споделяме все още.

Николета: Мога да добавя, че за да придадем на участниците по-добро преживяване. Да подобрим самата обсановка с релакс зони, тенис на маса или PlayStation. Опитваме се и да организираме нещо като „job fair“.

Какъв е профилът на участниците? Какво трябва да знаят? Как да се подготвят?

Алекс: През последните години се опитваме да разширим, колкото се може повече обхвата на профила. Идеята е и да сменим концепцията и мислехме как от хакатон или маратон по програмиране, да вкараме бизнес частта в задачите. За да може участниците да бъдат не само дивелъпъри. Идеята да обхванем всички от университета.

Петър: При нас отборите не идват предварително сформирани. Например, аз съм дизайнер, но имам интерес към технологиите, затова отивам на хакатона. Харесвам си някоя идея и човекът, който е представил идеята, има интерес да работи с мен – така започваме да работим.

Какви бяха миналогодишните победители?

Алекс: Екстеншън за Chrome, който позволява визуализацията за хора, които не виждат всички цветове.

Какви са менторите, които ще помагат на участниците? От университета ли са?

Николета: Всяка година има различни компании, които ни подкрепят. Компании като Amplify, Skyscanner, Progress и други, с които водим преговори, участват като ментори. Алумни клубът на университета също се включват и ни помагат с комуникацията с компании.

Алекс: По принцип избираме компании, които са били на хакатона по един или друг начин.

Какви са останалите планове на вашата общност? Предстоят ли други събития? 

Алекс: Следващите събития ще са през пролетта, защото ще си вземем малка почивка от HackAUBG. Имаме намерение да организираме и нещо от сорта на IT Week, но няма да е цяла седмица, а ще е през април и няколко седмица на май. Ще поканим отново наши приятели, професионалисти от сферата.

Нека да си поговорим за вашата общност. Какви са хората? Кои са програмистите и какви технологии изполват?

Петър: Както казахме, това, което ни свързва е интересът към технологиите.

Николета: По принцип не правим специални проучвания, специално за хакатона. Нашият маркетинг екип работи по това да промотира по-добре събитието. Интересите на участниците ги следим от други хакатони и събития, които се провеждат в България или от чужбина, за да видим горе-долу хората какви интереси имат в този период.

Алекс: От този IT Week, който организирахме, имам едно наблюдение. Първият ден беше за бази данни, имаше уъркшоп за изкуствен интелект, разработвка с React, разработка на мобилни приложения и последното беше за умни градове. Най-много хора имаше на базите данни и всички смятат, че това е „the next big thing“.

 

Интервюто проведе Атанас Нейчев

Тагове: , , ,