18 април, 2024

Гюнер Зеки се занимава със софтуерна разработка вече повече от 10 години, преминавайки през различни длъжности като Technical Lead и Manager of Software Development, а също така е и съосновател на DostaviTuk и SuperSecure. 

Г-н Зеки, това е Вашето първо участие на конференциите от Global Tech Summit…

Да, за първи път съм на такава конференция и темата, която разглеждам е “Instant Delivery”. Това, което правим, е да създадем възможност в хората да получават своите поръчки на момента. Ключът е следния – на никого да не се налага да чака своите поръчки до следващия или по-следващия ден. Живеем във време, в което искаме всичко и то веднага, затова услугите трябва да се оптимизират. Ние от DostaviТuk вече работим в няколко големи града на България, но целта ни е да разширим обхвата ни до една абсолютно национална мрежа, която да покрива цялата страна, а потенциално и цяла Европа. Като цяло, нашето занимание е комбинация от FoodPanda, eMAG, TakeAway и т.н. 

Какви са технологичните предизвикателства във Вашата работа? 

От гледна точка на факта, че не можеш да генерализираш нещата е доста трудно. Например, TakeAway се фокусират върху доставки от ресторанти и тяхната апликация е изградена специално за това. Но когато обединим тази услуга с продукти от “Плод и зеленчук” или супермаркет, тогава играта, така да се каже, се променя драстично и създава големи технологични предизвикателства. Създаваш една платформа за едно конкретно нещо, но така трябва да извъртиш нещата, така че те да важат за всичко – било то и поръчка от аптека. Също така, например, зарядното ти по някаква причина е спряло да работи – влизаш в приложението, поръчваш зарядно за iPhone и то пристига след 45 минути. Всичко, от което имаме нужда, преминава през една единствена програма. 

На какъв език е написан кода и защо – какви предимства донася на приложението? 

Не използваме само една технология, защото за целта на нашата работа, една технология не може да реши всичките ни проблеми наведнъж. Работим с Go, PHP, Python на някои места. Това е, защото предлагаме услуга, в която не може да си позволи престой. Не можем да кажем на клиентите ни “изчакайте 10 минути, за да направим ъпдейт на системата”. Поради това, например, паралелизма на Golang е нещо, което много добре работи за нас, защото използваме много вендори – ресторанти, аптеки, фермери и т.н. Затова Golang в случая ни позволява много повече опции, отколкото PHP. Също така, многонишково програмиране с Java не ни върши работа за този конкретен проблем. Но пък когато работим с вътрешни документи между компаниите и т.н., тогава Java се явява много полезна, защото има много библиотеки, даващи ти възможност да ги използваш веднага. 

Интервюто проведе Пламен Михайлов

Тагове: , , , , , , , , ,
Author