24 април, 2024

Ивайло Иванов (CTO) и Иван Лекушев (CEO) са управители на компанията BGO Software и основоположници и главни спонсори на Web Academy.  

Какъв тип обучения предлагате? 

Обученията, които предлага Web Academy, са насочени към хора в началното си развитие като програмисти. Форматът на обученията ни е присъствен, в камерен състав, тъй като целим да извлечем най-доброто качество от обучението и да обърнем индивидуално внимание на всеки, поставяйки го в ситуации и казуси от реалния професионален живот. Академията е доброволческа благотворителна организация, която се стреми да даде равен шанс на хората, пожелали да се развиват в ИТ сектора.

Заделят ли българските фирми предварително бюджет за обучение?

В ИТ сектора определено се инвестират ресурси, когато стане дума за обучения. Повечето компании имат предвидени бюджети на годишна база, като предварително се идентифицират необходимостите от обучения и за кои служители се отнасят. Осъзнатостта за нуждата да се влага в хората вече е в доста напреднала фаза, не само поради факта, че служителите са най-важни за компанията, а и защото те самите го оценяват.

Какъв е mindset-а на българските разработчици. Имат ли усещането, че знаят всичкo или търсят да надграждат своите знания? Обективна ли е тяхната самооценка?

В общия случай самооценката на програмиста е обективна, поради самия факт, че осъзнават важността на уменията си и знаят, че винаги има накъде човек да се равива. 

На какъв етап от развитието на разработчиците може да се каже, че могат сами да се обучават? Колко години опит му трябват, така че сам да прецени какво му е необходимо и да се самообучи сам?

Строго индивидуално е развитието на всеки човек. То зависи от лични възможности, интелект до известна степен, аналитично мислене, но най-вече до амбиция. Срещали сме случай на изцяло самоуки хора, които дори идват от съвсем различна образователна институция. Има и хора, чийто път на израстване е „като по учебник“ и реално цял живот се занимават с програмиране. Затова е относително – зависи от човека.

Каква е ролята на университетите и на частните центрове за полагане на тези основи?

Университетите дават добра основа при всички положения. Частните центрове, академии по програмиране и др. от подобен род институции определено имат добавена стойност за хората, които са решили да се преориентират професионално или искат да се доразвият. Нивото и на университетите, и на частните центрове винаги трябва да се поддържа високо и да са в крак с новите технологии.

Усеща ли се в различните поколения разработчици различна необходимост/потребност от обучение? Има ли прилики и разлики между различните поколения?

Потребностите от обучения отново са доста индивидуални, тъй като всеки човек се интересува от различни направления, когато говорим за програмиране. В общия случаи прави впечатление, че хората следят тенденциите в технологичен аспект и се водят по тези тенденции, тъй като те самите настъпват много бързо на пазара, който сам по себе си е много динамичен. 

Трябва ли ИТ фирмите да дават шансове на хора, които все още не са достигнали до необходимото ниво?

Не „трябва“, а е задължително за ИТ фирмите да дават шанс на по-junior хора. Но това не е новост. Много компании имат вътрешни обучителни програми за младши програмисти, много компании осъществяват стажантски програми и всякакъв от този род инициативи, само и само да бъде генериран ресурс от ИТ специалисти. Компаниите имат осъзнатостта, че е необходимо да се влага в онези амбициозни хора, които след това ще върнат инвестицията и ще помагат на компанията да просперира.

Как лекторите подобряват своите знания? Все пак, ИТ сферата е постоянно развиваща се…

Лекторите в Web Academy са професионалисти, идващи от „живия живот“. Те са в постоянно личностно и професионално развитие, бидейки част от ИТ компании и работейки по проекти. За да могат да са полезни на курсистите, те самите трябва да работят с по-опитни от тях, за да не се прекъсва или паузира развитието.

Тагове: , , , ,
Author