24 април, 2024

През последните 2 години се забелязва как големи компании налагат все повече технологии с отворен код. Дори това са компании, които залагат активно на комерсиализацията на продукти и услуги, като Microsoft, Facebook, Tesla и др. Технологиите с отворен код навлизат бързо не само в живота на потребителя, примерите са много. Но колко е голям светът на open source?

Още миналата година Microsoft наблегна на доста промени, дори публично се изяви, че ще разчита все повече на отворените технологии. Последните новини по темата са свързани с Microsoft Application Inspector – инструмент за команден ред с отворен код на многоплатформен отворен код, който инженери използват за бързо проучване на софтуерни компоненти с при проблеми със сигурността. Статичният анализатор на изходния код има за цел да помогне на разработчиците да се справят с потенциални проблеми със сигурността, които възникват при повторното използване на код при включване на компоненти с отворен код, като софтуерни библиотеки в проект. Application Inspector изготвя доклад, базиран в браузър, който обобщава основните идентифицирани характеристики, включително рамки на приложения, облачни интерфейси, криптография, чувствителни данни като ключове за достъп, лична информация, функции на операционната система и функции за защита.

Facebook обяви, че ще направи своя wav2letter@anywhere онлайн фреймуърк за разпознаване на реч по-лесно достъпен като платформа с отворен код. Рамката е разработена от Facebook AI Research (FAIR), които твърдят, че са създали най-бързата платформа за автоматично разпознаване на реч с отворен код (ASR).

Основен фактор в отворените технологии е сигурността. Tesla обявиха, че ще наградят с 1 000 000 долара човекът, който успее да пробие системата им. Tesla отдавна се включиха в т.нар. “open source movement” и продължават да развиват идеите си. Не само че Linux все повече се използва в автомобилите, но се оказва, че Tesla използва Coreboot в своите превозни средства, като част от техните компютърни системи. Tesla Motors в GitHub е домакин на хранилището на Coreboot с голям code drop, който се случи в началото на годината.

Като добавим и амбицията на стартъпи да разработват Linux-based смартфони, FOSS и разнообразието от дистрота, можем да заключим, че отворените технологии не са просто мода, а все по-голяма част от индустрията. Възможносттите за разработчиците се увеличават все повече. Светът е голям.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,