19 април, 2024

Новините на научен сътрудник, който в неделя бе отстранен от престижен китайски университет, станаха най-актуалната тема в социалните медии, след като той призна, че създаденият от него език за програмиране, Mulan, e просто копие на Python.

Лиу Лей, научен сътрудник в Института по компютърни технологии (ИКТ) на Китайската академия на науките, каза пред държавната информационна агенция China News Service в сряда, че той и неговият екип са пуснали „напълно автономно проектиран“ език за програмиране. Според него, езикът, наречен Mulan, е измислен, за да отговаря на приложенията от ново поколение за изкуствен интелект и интернет на нещата. Той също така твърди, че Mulan е съвместим с основни операционни системи като Android, iOS, Linux и Windows.

Твърденията на научния сътрудник попаднаха под контрол в края на миналата седмица, когато потребителите откриха, че по-голямата част от кода на Mulan е от Python, създаден от холандския програмист Гуидо ван Росум.

Лиу Лей се извини за преувеличенията си, като призна, че част от съставителя е преустроена въз основа на Python и че езикът всъщност е предназначен да преподава кодиране на деца от начална и средна училищна възраст, а не да се използва за AI и IoT приложения. ИКТ каза в изявление в неделя, че твърденията на Лиу съдържат „неверни сметки“ и че институтът го е отстранил.

Инцидентът се превърна в актуална тема за китайските медии през уикенда с хаштаг #MulanDeveloperApologises и събра повече от 68 милиона гледания в Weibo.

В момента Mulan се използва в обучението по програмиране. Mulan също така поддържа функции за симулация и отстраняване на грешки. Както софтуерните, така и хардуерните дизайни могат да бъдат проверени в софтуера. Езикът предлага междуплатформена поддръжка и е наистина съвместим с Android, iOS, Linux и Windows.

Тагове: , , , , , , , , ,