25 април, 2024

Броят на компаниите за устройства активно работят по смартфони с допълнителна защита, която да е основният фокус. Най-новият тренд са бутоните, или по-точно преключватели, които са получили бруталното наименование kill switches.

Librem 5 е смартфон, създаден от компанията Purism – разработчиците на Linux дистрото PureOS. Телефонът е проектиран с цел да използва безплатен софтуер, когато е възможно. Хардуерът разполага с три превключвателя, които прекъсват захранването съответно на камерата и микрофона, Wi-Fi и Bluetooth, както и базовия процесор. Librem 5 е създаден с препоставки да бъде най-защитеният смартфон с обещаваща синхронизация към десктоп и лаптоп, използвайки отворената операционна система.

Sirin Labs също разработиха смартфон с допълнителни защита, който се казва Finney, но за разлика от други устройства, той е определен за блокчейн смартфон.

По характеристики не са кой знае колко мощни на документи, но трендът е на лице. 2020 ще бъде и годината на “специализираните” смартфони.

Тагове: , , , , , , , , , ,