19 април, 2024

Али Ок работи със силен фокус върху Cloud в Red Hat, където за целта на работата му се налага използването на най-различни технологии. Задълбочено познание е придобил и за Kubernetes – технологията, която бе основната му тема на конференцията Java2Days, с лекцията “Kubernetes Operators 101”. 

Г-н Ок, какво мислите за това събитие и въобще за подобните на него сред Балканския полуостров? Имате ли наблюдения? 

Събитието изглежда добре, както и публиката. Организаторите са свършили добра работа. Даже, за първи път ми се случва на конференция някой да ме посрещне на летището. Колкото за технологичните общности и мероприятия из Балканите, не знам много, въпреки че живея в Турция. Със сигурно това, което ми прави впечатление е, че има много млади хора, което ме навява на мисълта, че ще има много добър софтуер, излизащ от тази страна, а може би вече се случва. 

Да, в последните 10 години нещата доста се разрастнаха в България и вече имаме много големи световни компании, позиционирани тук, като Kaufland, DHL, VMware, Uber, ScaleFocus и много, много други. Можете ли да сравните ситуацията с Турция? 

Разбира се, Турция е по-голяма страна и в нея живеят около 10 пъти повече души. Логично е ИТ разходите да са повече, но има и повече хора, работещи в сферата. Това, което виждам тук е, че има много спонсори, демонстриращи себе си, своите продукти. Следователно ми се струва, че нещата имат добра посока. 

Какви предизвикателства срещате в своята кариера? 

Преди 3 години се присъединих към Red Hat, които са доста по-голяма компания от предходната ми. От екип с 50 души се преместих в екип с 10 000, което води до нелимитирани ресурси. Те, Red Hat, използват много различни технологии и ми отне много време да разбера какво въобще се случва в тази компания и с дадена технология. Това определено бе едно от най-големите ми предизвикателства – да разбера процесите, по които се случват нещата. На новопристигналите няма как да не им се струва, че компанията е претоварена от всички тези нови технологии. Но след време установяваш, че всъщност участваш в една малка част от нещо много голямо, което ти позволява да се концентрираш върху твоята си работа. Но за да достигнеш до това ниво, трябва да разбереш някои неща за “голямата картинка”. Това бе предизвикателство за мен дори и след 3 години в компанията. Отскоро започнах с нов екип, нова технология и предстои същото – научавам нови неща ежедневно и се опитвам да поддържам темпото. 

От друга страна, бихме могли да кажем, че донякъде в по-голямата компания може да бъде и по-лесно, защото си фокусиран единствено със своята работа. В малката компания всеки те моли да свършиш по нещо и реално умът ти няма как да остане на едно място – ангажиран със своите задачи… 

Да. Това е така. Разбира се, в малката компания има доста зависимости, но пък те не отсъстват и в голямата. 

С каквo се занимавате в момента? 

Това, което за момента правя е Knative. Безсървърна Kubernetes платформа, построена върху Kubernetes. Използвам и доста Apache неща, като Commons, например. 

С какви технологии е свързана работата Ви? 

В продължение на 8 години работих на Java и в момента не искам да я поглеждам. За момента използвам Boo, Node.js, Python и други. Работейки в Cloud, както аз го правя, трябва да се конфигурират много неща, поради което пиша доста.

Работейки с много технологии, в свободното си време успявате ли да отделите време за нещо, което Вас Ви интересува в технологичен план, или е свързано предимно с работата? 

Да, определено в свободното си време намирам начин да науча нещо ново. Вече не отделям внимание на нов език или фреймуърк, а по-скоро на продукти. Например, Apache Kafka, Kubernetes и др. 

Интервюто проведе Пламен Михайлов

 

Тагове: , , , , , , , , ,
Author