20 април, 2024

Тодор Сбирков е COO на софтуерната компания TelebidPro, специализирана основно върху изграждането на Demanding Server Software. С него разговаряме за възможностите, предлагани от образователната програма на компанията – TelebidSchool.

Какъв тип обучения предлагате? 

TelebidSchool е тренинг програма, насочена към студенти, в която обучаваме и подготвяме хората за стаж и включване в екипите ни. Изграждаме екипите си като малки и висококвалифицирани. За всеки студент правим план за персонализирано обучение и развитие, което е съобразено със знанията и това колко време може да отделя, в зависимост от ангажираността в училище или университета, а ако е избрал да не се запише в университет, се опитваме да заместим университетската програма. 

Заделят ли българските фирми предварително бюджет за обучение или го правят при необходимост и защо? 

Има различни модели на работа – някои фирми избират да наемат обучени и изградени специалисти, а други, като нас, предпочитат да отделят време и ресурс, и да инвестират в обучение и изграждане на екип. Процесът на обучение и изграждане на добри специалисти е дългосрочен, изисква know-how, трудоемък e, a и не на последно място – скъп, но това е нашият начин да имаме екип от висококвалифицирани софтуерни инженери.

Имат ли усещането българските разработчици, че знаят всичкo или търсят да надграждат своите знания? 

Трудно е да се говори генерално за всички разработчици. Има различни хора: такива, които са на високо професионално ниво и не спират да се развиват и търсят нови предизвикателства. Има и друг тип, тепърва прохождащи в сферата, които не знаят колко много не знаят, което е нормално, стига да не губят желание да се квалифицират. 

На какъв етап от развитието на разработчиците може да се каже, че могат сами да се обучават? 

Самообучението е неразделна част от развитието на всеки разработчик от първия ден, в който е решил, че има интерес в разработката на софтуер. Всичко е на един search разстояние, ключови са самоинициативността, желанието и умението да търсиш, и да се ориентираш в информацията, да намираш на стъпки решения на поставените задачи. 

Предимството, когато имаш ментор е, че може да попиташ, когато се затрудниш с някоя задача.
Най-важното е обратната връзка и насоките, които получаваш предварително и при проверката на проектите, по които си работил или работиш.

Каква е ролята на университетите и на частните центрове за полагане на тези основи?

Университетът дава по-обща и задълбочена картина на студентите за компютърните науки, но това не е достатъчно, за да бъдат изградени като завършени IT специалисти. Опитът ни показва, че съчетанието между обучението в университета и практиката – тренинг, стаж и работа в подходяща IT фирма дава много добри резултати. Не съм оптимист за курсовете, в които уверяват, че за 3, 4 или 5 месеца ще могат от начално ниво да ви подготвят за разработчик, който да започне работа. Например, при нас програмата ни за обучение включва – Frontend или Backend Development, Linux, SQL, Databases, Testing Process, Network Concepts, алгоритми и т.н, и преминава през тренинг и стаж, докато се стигне до включване в работа като Junior Developer или DevOps. Обикновено процесът отнема време.

Трябва ли ИТ фирмите да дават шансове на хора, които все още не са достигнали до необходимото ниво?

Да, разбира се. 

Как лекторите подобряват своите знания? 

Практика, обучение, самообучение и не на последно място се учат от своите колеги, като обменят знания и опит.

Какви са изискванията на фирмите за кадри? Променили ли са се през годините? 

Качествата, които са необходими за един разработчик, са много комплексни и едва ли са се променили много през годините – логическо мислене, желание за обучение, воля, кооперативност, работа в екип и т.н., но специално за младите хора, които сега поемат в тази професия, най-важното е да вярват в себе си, да не се отказват, и могат да постигнат всичко.

Тагове: , , , , , , , , , , ,
Author