20 април, 2024

Серги Сергиев e основател на ShopUp и Data Science Society. Той е опитен програмист и най-обича да “мачка данни” на Python. Той съчетава работата по различни проекти с практикуването на различни спортове, а пътуванията са негова голяма страст. Серги ни разказа подробности от ежедневието си с голяма доза хумор и прозорливост.

Как започва работният ти ден?

Обичам леко да се излежавам и към 7:30- 8:00 почвам да чета или в повечето случаи заделям около два часа за учене. Минавам разни курсове, свързани с Data Science, AI или Deep Learning.

С какви проекти се занимаваш?

Като цяло работя по няколко проекта. Първият е Data Science Society в който се опитваме да създадем среда за обмяна на опит и обучение в този толкова интересен домейн. Определено имаме своите пикове и спадове, но е доста интересно да се срещаш с различни хора, които те обогатяват по всякакъв начин. Допълнително имам два проекта, свързани с Retail и Data Science, използвайки онлайн данни, както и данни от сензори. Там даже правя малко dev работа, но вече имам данни и съм много щастлив, остава да видим кога ще ги подкарам и тях. 

От около няколко месеца вече помагам на една международна online платформа по проекти, свързани с подобряването на техните финансови показатели, използвайки науката за данни и достигайки до правилните хора по правилният канал в правилният момент 🙂

Как изглежда бюрото ти? Имаш ли нещо по-специално на него, напр. талисмани, специална чаша?

Имам една интересна визитка, няколко амулета или по-точно – когато играехме на единият от модулите във Виена, където учех, на победителите дадоха едни дървени малки играчки. И така гледам си я и нея, както и едни камъчета, които май някой ми ги е прибрал 🙂

Какви програмни езици използваш? Къде си ги научил?

Единствено и само Python, това ми е достатъчно, за да си мачкам данните и допълнително правя разни заявки на SQL, за да се добера до това което ще го масажирам после 🙂 Имам интерес да се развивам в домейн, който е доста нов и принципно всичко уча онлайн, като се опитвам да ходя на разни обучения. Много се радвам, когато има такива и на драго сърце отделям време. Иначе почнах с курс от Stanford после Youtube, малко SoftUni (Данчо е машина) и сега ръчкам fast.ai, които са доста добри и изповядват ценности, в които и аз лично вярвам много.

Как премина интервюто ти за работа в компанията, в която работиш?

О, едно от най-тежките беше. Едва преминах, защото направиш ли веднъж компромис, после дълго време ще си носиш последствията 🙂 Шегувам се, разбира се. Лично на мен определено ми отне доста време, докато осъзная какво точно искам да правя. Имам доста силни качества, работил съм доста неща от организиране и мотивиране на хора до маркетинг, продажби и какво ли още не. Най-трудното беше да реша какво искам да правя и да приема, че това е нещото, което ме пали и радва 🙂

Имаше ли въпрос, който те затрудни? Какъв беше той? Как би отговорил днес?

Според мен, най-трудното тепърва предстои, когато видя другите въпроси.

Какъв въпрос би задал ти на интервю за работа? Защо?

Ехааа, аз имам много любими такива, лошото е, че съм бил не повече от 5-6 пъти от тази страна на масата. Повече пъти съм бил от другата и съм тормозил хората. Предполагам, ако аз съм интервюираният, бих задал въпрос, свързан с това каква е средата и възможността да brainstorm-вам, да уча и да реализирам разни проекти, които биха подобрили средата или организацията, в която съм. Това като цяло са между 2-5 въпроса, но, да – всеки си има методи, как да извлече информацията, която му трябва.

Имаш ли интерес към даден спорт?

Охооо, и питаш!  🙂 Баскетбол – тази година имам едно четвърто място на стрийтбол в Арбанаси, имаше и някакви образи от Украйна и Румъния. Беше супер яко, някакво връщане в миналото. Успях да се видя с много близки за мен хора и беше прекрасно. Радвам се, че после всички бяхме на море в Гърция и спортът продължи, предложиха ми да бъда част от техния отбор „Перестройка“. Беше яко да си заобиколен от положителни хора. Допълнително обичам волейбол, но го играя само на плаж. Обичам да правя зимни и летни преходи, обичам ски, сноуборд, гмуркане, прекарвам доста време с колело. Това е, май. Правя всеки един от тези спортове с голямо сърце и обичам да се раздавам. Просто обичам играта и обичам да се наслаждавам на момента. Мисля, че не трябва да спираме да го правим. Така децата учат – чрез игра и мисля, че ние може само да вземаме този пример и да не спираме да го правим в ежедневието си.

Какво четеш за разпускане?

Оффф, малко съм сухар и чета или математика, или някакви постове, публикации, но поне правя това, което ми е интересно.

Къде откриваш решение на професионалните си предизвикателства?

Аха, постове (които обикновено са малко повърхностни), научни статии, Youtube и Github.

Как се справяш с концентрацията в работна среда?

Ами, не мисля, че имам проблем с нея.

Какви са твоитe хобита?

Ау, аз ги описах, покрай спорта, но другото е, че обичам да пътувам доста. Имаме такава група за пътувания, на която целта беше да се пътува малко номадски или по-скоро low-cost. Доста места изръчкахме, но вече нещата се комерсиализираха, станахме повече хората и ценностите малко се изместиха. Но все още търся да правя това, което най-обичам, а то е да скитаме някъде малко хора, да сме гъвкави, да не сме толкова дигитално обвързани, да имаме възможността да се забавляваме, да си  говорим, както ние, така и с местните, да експериментираме на разни интересни места, да решаваме къде ще спим на момента или на места, които местните ни препоръчат.

Кои са любимите ти сайтове/книги на технологична тематика?

fast.ai, datasciencesociety.net, kaggle.com, youtube.com, shopup.me

Посещаваш ли технологични събития? Защо според теб са важни?

Ами малко е … цялата работа. Това с пасивните гледания на разни конференции и разните meetup-и не го долюбвам много. Най-обичам на някой качествен workshop или наистина някой, ако е склонен да влезе в детайли, а не да разказват бла-бла-бла, защото фирмата им не дава да разкажат как е било или какво са направили. Човек трябва да учи и да участва в някакви social инициативи с кауза, това е важно – учиш, правиш нещо, запознаваш се с яки хора и наистина си ставате buddy-та.

Разкажи ни забавна случка по време на работа.

Двама интевюирахме един кандидат за работа, който после харесахме и работихме заедно. Моят колега беше в някакъв спа хотел и беше с халат, но не знаеше, че е включил камерата. Беше забавно, като го видях, но той не се стесни и сметнах, че всичко е планирано. После, като разбрахме заедно с интервюирания, че не е знаел, се посмяхме доста 🙂 

Къде си се представяш след 5 години?

Пак тука в София, а може и някъде на по-спокойно  🙂

Кои са топ книгите, които всеки програмист трябва да прочете?

О, не знам, четете математика, че вече има алгоритми за автоматично писане на код 🙂

Кой е твоят IT гуру?

Jeremy Howard – просто е як и има готини възгледи за AI, бил е No:1 в kaggle. Яки са му обученията и прави всичко с кауза.

Кои са нещата, които обичаш в своята професия?

Че съм дигиталният еквивалент на Ванга, обаче гледам на данни 🙂

Кога предпочиташ да кодиш – през деня или през нощта?

Когато ми е кеф.

Имаш ли домашен любимец? Как се казва той? 

Рибките броят ли се? От около 14 години някъде се гледаме с тях, а също така и като дете съм гледал доста.

Искаш ли да споделиш още нещо с нас?

Бъдето любопитковци, учете, търсете и си намерете или направете среда, където да се предизвиквате постоянно, правейки неща, който са важни за вас.

 

Тагове: , , ,