25 април, 2024

За последните няколко месеца, отборът Here4Beer спечели три харатона на международно ниво, което си е доста силна и мотивираща серия. Ето какво ни споделиха те за последния си триумф и причината да го спечелят – устройство за предпазване на гръбнака.

Как се случи вашето участие на този хакатона JacobsHack и какви категории имаше, в коя участвахте?

Случайно попаднахме на този хакатон в интернет и решихме да кандидатстваме. След дълъг процес на подбор получихме поканите си за участие. Категориите бяха 3 – Most Technically Challenging Project, Most Disruptive и Misfit, като ние участвахме в първата и спечелихме.

Разкажете за изобретението ви – устройство за предпазване на гръбнака. Как функционира, каква технология стои зад него и как помага на използващите го?

Като програмисти, които стоят по цял ден пред компютъра, усещахме нуждата от съществуването на подобно устройство. Проблемите със стойката при работа с компютър са нещо много често срещано и решихме да допринесем за
разрешаването им. Устройството стои до монитора, пред който работим. Използвайки вградената камера то следи позицията на тялото, анализирайки я чрез изкуствен интелект. Поредица от алгоритми определя дали позицията на тялото е в оптимален вид и предупреждава, когато не е. По този начин то спомага за разрешаването на масовия проблем с изкривяването на гръбначния стълб и служи като често напомняне за това да стоим правилно пред компютъра, за което много често забравяме.

През какви кръгове преминахте и как протича цялото състезание като формат?

Цялото състезание протича в рамките на един уикенд. Първите 24 часа са предназначени за програмиране и реализиране на проектите, а останалата част от времето бе отделена за презентиране на идеите и награждаване на победителите.

Какво предстои за вашия отбор като технологии и изобретения, турнири?

Целим да продължим да развиваме проектите, които сме започнали, тъй като виждаме голям потенциал в тях. Търсим инвеститори и партньори, с които да направим тази, както и други наши идеи реалност. Тъй като през последните месеци спечелихме общо 3 хакатона, продължаваме да търсим нови предизвикателства, но все още не сме избрали следващата си дестинация.

Как ви прие технологичната общност от света, събрала се в Бремен?

Жури на състезанието бяха професори от университета, специализирани в сферата на изкуствения интелект, както и представители на компании, занимаващи се с дигитални иновации. Те бяха силно впечатлени от представянето
ни и с радост ни връчиха наградата.

Какви други интересни технологии и изобретения имаше на състезанието? Какво ви направи впечатление?

Това, което ни направи най-силно впечатление, беше едно приложение, което позволяваше чрез натискането на един бутон да се премахват хора и обекти от снимки. Изпълнението на този проект е сложно, но отборът се справи по интересен и иновативен начин.

Участвайки по такива състезания, имате ли впечатление върху техническата подготовка на участниците от различните страни? Съществуват ли някакви тенденции – например немците са добри в едно нещо, поляците в друго и т.н.?

Не забелязахме огромна разлика в техническата подготовка на участниците от различните държави. Може би се дължи на факта, че информацията в 21 век става все по-достъпна благодарение на интернет и всеки би могъл да получи нужните
знания, за да реализира своите идеи. Голяма част от курсовете на световно известни университети са вече достъпни безплатно в обучителни сайтове и е въпрос на желание да се възползваме от тях.

Интервюто проведе Пламен Михайлов

Author