18 април, 2024

Златина Петрова e Lead UI/UX Designer в американската маркетинг агенция Fairhead Creative. Тя обича топло кафе, програмира на JavaScript, а през свободното си време работи по дизайна на няколко стартъпа. Мечтае да свири на пиано и за офис на Марс.

Как започва работният ти ден?

Работният ми ден започва доста рано, към в 6 ч. сутринта , тъй като екипът ние ситуиран из целия свят и часовата разлика е фактор. Понякога се налага работя и с технологичните екипи на моите клиенти в техните офиси и е необходимо време, за да се придвижа до тях. Моята сутрин започва с кафе, разговори за живота, любовта и още нещо, както и с преглед на програмата ми за деня. Новото ми вдъхновение са различни подкасти, за които отделям около 30 любими минути, преди да изляза.

С какви проекти се занимаваш?

Fairhead Creative е креативна агенция, ситуирана в САЩ, която се занимава с уеб и UX/UI дизайн. Работим по много разнообразни проекти – e-commerce уеб сайтове, продуктов дизайн на платформи и нашата запазена марка – методът за уеб дизайн BuiltForImpact, чрез който подкрепяме социални предприемачи. Заедно с това работя на свободна практика с различни компании и стартъпи – от модни брандове до блокчейн стартъпи.

Как изглежда бюрото ти? Имаш ли нещо по-специално на него, напр. талисмани, специална чаша?

Бюрото ми обикновено е подредено, за разлика от файловете на десктопа ми. Любимите ми предмети са чаша за кафе – обичам да ми ухае на топло кафе, докато си планирам деня; антистрес играчка – прасенце, която е с мен още от времето, в което работих в банковия сектор, и отскоро – наградата ми за Web Design, която спечелих за уеб сайта BuiltForImpact.

Какви програмни езици използваш? Къде си ги научилa?

Ползвам HTML/CSS , JavaScript, jQuery. Запознах се с тях , когато започнах да изучавам дизайн. Научих ги изцяло чрез онлайн курсове, а на по-късен етап ги усъвършенствах по време на магистратурата ми по уеб дизайн.

Как премина интервюто ти за работа в компанията, в която работиш?

Епично! Започнах да работя в компанията преди 2 години като UI дизайнер. Обратно на моите очаквания самото интервю беше фокусирано върху целта ми в живота и мотивацията ми да подкрепям хората. В допълнение преминах и личностния тест на Майерс-Бригс, за да се види дали пасвам в екипа. И едва след това преминах технически тестове. В началото този подход ми се стори странен, но с течение на времето се убедих колко важни са хората, с които работиш – ценностите, доверието, чувството за отговорност и комуникацията, които гарантират спокойна работа.

Имаше ли въпрос, който те затрудни? Какъв беше той? Как би отговорил днес?

Това беше въпросът защо според мен е важно да бъдат подкрепяни другите хора. Отговорих, че грижата за другите е важна, ако се стремим да сме добри хора. С опита, който имам от работата си с много социални предприемачи по света, бих отговорила, че грижата и създаването на възможности за другите хора подобрява средата около нас. Затова е важно да се подкрепят бизнесите с кауза отвъд приходите.

Какъв въпрос би задала на интервю за работа? Защо?

Ако трябва да избереш между 2 суперсили – да си невидим/а или да летиш, коя би избрал/а? Колкото и да е нетрадиционен въпросът, отговорът носи много информация за лидерските стремежи на хората, което е пряко свързано и с подхода към тях в работна среда.

Имаш ли интерес към даден спорт?

Обичам да пробвам различни спортове. Преди години плувах, сега често ходя на фитнес, а през лятото обожавам да изкачвам планини.

Какво четеш за разпускане?

Често чета литература, която е свързана с работата ми, а когато имам възможност, се потапям в „Светът на диска“. Тери Пратчет е сред любимите ми автори. Обожавам поредицата с вещиците на Пратчет, а любимата ми книга е „Вещи в занаята”. Спомням си как по време на полет към България преди няколко години пътничката до мен видя книгата ми на Пратчет и каза на придружителя си: „Не разбирам защо креативните хора толкова много харесват Пратчет.”.

Къде откриваш решение на професионалните си предизвикателства?

Работата ми е творческа и решенията могат да се открият на всеки ъгъл. Ако не успея да намеря отговор, се допитвам до колегите си или търся отговори в StackOverflow, Medium, или колективните дизайн чатове като Spectrum.

Как се справяш с концентрацията в работна среда?

Завидно добре. Външният шум не оказва влияние на концентрацията ми, колкото прекъсването от нотификации на компютъра от имейли и чатове, звънене на телефон и т.н. Затова се научих да изключвам всички канали за комуникация, докато работя върху задачите си.

Какви са твоитe хобита?

Когато ми се отдаде възможност, обичам да гледам филми и да се срещам с приятели. През уикендите се старая да отделям време на детската ми мечта – да свиря на пиано.

Кои са любимите ти сайтове/книги на технологична тематика?

Любими са ми книгите и публикациите в Smashing Magazine, блогът на UXPin; Medium каналът на UX Collective, Spec.fm, Spectrum.chat, Дизайнът на Нещата, както и класическите книги за дизайн – The Design of Everyday Things, The Lean UX, Design management: using design to build brand value and corporate innovation.

Посещаваш ли технологични събития? Защо според теб са важни?

Посещавам редовно събитията, организирани от Coding Girls и Women in Tech, както и технологични конференции, които се организират в София. За мен са важни, защото се създават интересни познанства. Обменят се идеи и човек се зарежда с енергия и се мотивира.

Разкажи ни за интересна/забавна случка по време на работа.

Преди няколко месеца работих по проект, съвместно с дизайнер от екипа ни и по случайност работихме по едно и също нещо. За всеобща изненада, без да сме комуникирали по между си, направихме два идентични дизайна.

Къде си се представяш след 5 години?

В един по-добър и високо технологичен свят. А може би и в офис на Марс…

Кои са топ книгите, които всеки програмист трябва да прочете?

За UI: Don’t make me think, The Human Interface, The Lean UX; The Design of Everyday Things.

Кой е твоят IT гуру?

Уважавам много хора от сферата на дизайна, защото всеки от тях е носител на различни качества. От години симпатизирам на Брад Фрост, а от скоро и на Джон Голд.

Кои са нещата, които обичаш в своята професия?

Харесвам позитивната енергия в дизайна. Ежедневно общувам с положителни хора, мечтатели и визионери, които носят много ентусиазъм в себе си. Това ме зарежда.

Имаш ли домашен любимец? Как се казва той?

Имам котка. Казва се Анастасия Сахер Плюш (за кратко Пухи) и е голям технологичен фен. Редовно я намирам около компютъра ми или я чувам как дъвче някой кабел или слушалки.

 

Тагове: , , , , , , , , , , ,