26 април, 2024

Прогнозите за времето ще стават все-точни, а в бъдещето природата все по-рядко ще прави изненади. 

Атмосферната прогноза Global High-Resolution Atmospheric Forecasting (GRAF) на суперкомпютъра IBM POWER9 вече може да бъде направена за всеки час, за всеки 3 километра от 40% от територията на Земята. Такава прогноза изисква огромна база данни и намесата на графични юнити на 296 NVIDIA V100, защото цялата информация от радари, сателити и летателни средства във въздуха, както и барометри термометри на Земята трябва да бъде обработена и съхранена. 

Системата разчита на модели на времето, които са задвижени в 3D за цялата атмосфера над определени точки на Земята. Това прави общо 1,5 млрд. точки, като всяка от тях следи за промени в атмосферното налягане и температурата на всяка половин секунда. Това прави общо 54 милиарда байта на всяка половин секунда, а обемът е обработен от 2,000 процесора, базирани на микроархитектурата на Broadwell на Intel.

GRAF ще може да предвижда задаващи се валежи, но и нещо повече – ден и нощ ще може да прогнозира количеството на дъждовната вода, която ще падне в следващите 15 часа. Системата ще бъде особено полезна за спасителните служби, за фермерите, както и за пилотите на самолети.

Тагове: , ,