18 април, 2024

След дългогодишна разработка Java Flight Recorder се заформя като основен фактор, лежащ в основите на мониторирането за JRockit и WebLogic сървър. Инструментът е въведен в HotSpot-а на Java 8 и таймфрейма JDK 7u40. 

За разлика от външните мониториращи системи, JFR е внедрено директно в JDK, което го прави значително по-точен, следователно диагностиката предоставя възможност за събиране на реални данни от изпълнението на задачата. 

Кодът на JFR е на разположение за всички потребители като open source в JDK11 и може да се използва от разработчиците чрез два основни механизма. Единият – Flight Recorder-а представлява автоматизирана black box записвачка на информация. Вторият – Mission Control е визуална конзола, която работи от различна система и позволява оценяване на метриките и представянето, следователно – контрол над “черната кутия”. 

JFR предлага някои основни предимства. Първо – проектиран е да работи продължително. Това значи, че през това време и JVM, и WLDF, са включени в работата, следователно диагностицираните данни са винаги на разположение, дори и при срив на системата. Второ – JFR комбинира данни, генерирани от инструменти като Runtime Analyzer и Latency Analysis Tool, като ги събира на едно и също място. Трето – HotSpot включва комплект от програмни интерфейси, които позволяват на JFR да изпълнява проверка на системни компоненти като WebLogic Server, Oracle Dynamic Monitoring System и др. 

Повече информация за Java Flight Recorder, може да добиете тук.

 

 

Тагове: , , , , , ,
Author