27 април, 2024

На 13 ноември в столичния хотел “Маринела” се проведе срещата “Дискусия за заплатите в софтуерния бранш”, по време на която бяха обсъдени различни теми, а сред най-любопитните от тях беше тази за стандарта в IT индустрията.

Виктор Андонов (CEO, R&D Center – Sofia в Devexperts) изказа мнение, че ”вече има негативен сантимент в обществото, защото ние сме едва ли не някакви олигарси, на които им се плащат торби с пари, а останалите нямат пари да си платят тока или парното”. По-късно в дискусията Огнян Траянов (Председател на УС на БАИТ и собственик на ТехноЛогикa) допълни темата, като коментира, че представителите на IT сферата имат голяма отговорност пред обществото и изкарват това, което получават, с достоен труд.

По отношение на стандарта Александър Иванов (Freelance Digital Consultant) изказа следното мнение: “Хората вече не се интересуват какво ще си купят в магазина. Хората, които имат висок стандарт на живот гледат един реални неща, като пътувания, като придобивки, които могат да си купят и хората в Англия или Германия. Комплексни са нещата. Аз се радвам все повече се гледа на хората не като едно общо цяло, а поотделно на всеки един човек, който може да придаде още повече за процеса, за едни по-добри печалби. Защото компаниите се борят за повече проекти, за повече пари всеки един доволен човек по веригата ще допринесе за тези резултати”.

Темата за стандарта беше засегната и то друга гледна точка от Ирина Селиктар (Мениджър Бизнес Развитие в Tumba Solution), която каза, че “гъвкавото работно време и работата от вкъщи реално е един сигнал как служителите търсят да са далече от офиса. Дали има решние? Силно се надявам решението да не е по-високите заплати в други компании и силно се надявам да не се канибализираме помежду си, като предлагаме все по-високи заплати“.

Тагове: , , , , , , , , ,
Author