24 април, 2024

Срещата дискусия за “Заплатите в софтуерния бранш”, проведена в хотел “Маринела” на 13 ноември, предложи множество интересни гледни точки и коментари от някои от експертите в българската IT среда. 

Една от темите, която предизвика най-разгорещена дискусия, беше тази за образованието. Темата беше разгледана от различни страни, като Наталия Футекова (Управляващ съдружник в И Ар Пи България ООД)  повдигна въпроса  за мотивацията на хората, изучаващи IT и България, и даде интересна гледна точка с твърдението, че “студентите влизат да учат IT в университетите, заради общежитието”.  В тон с това дойде изказването на Светлин Наков (Co-Founder на SoftUni), който каза, че “хората не идват да учат (в SoftUni), а да започнат работа”.

Малко по-късно Огнян Траянов (Председател на УС на БАИТ и собственик на ТехноЛогикa) описа една от причините за липса на реформи в държавния образователен сектор така: “Образованието е един от трите социални сектора, които още в началото на Промените, ние знаехме, че ще бъдат трудни за реформиране. Защото това са болезнени реформи – този, който ги направи, ще изгуби електорат, а ползите ще дойдат след 10-12 години.” Също по темата за висшето образование Виктор Андонов (CEO, R&D Center – Sofia в Devexperts) допълни, че “когато ходенето на лекции се превръща в гледане на телевизор, това е пълна безсмислица в 21 в.”.

Въпроси на гости от публиката допълнително оживи дискусията, а едно изказване на София Лятева (Corporate Communications & Employer Branding Specialist в Devexperts) като че ли обобщи темата по най-добрият начин: “Няма значение дали завършваш Харвард или ЮЗУ, важно е дали си кадърен и колко хъс имаш да вършиш работата, с която искаш да се занимаваш”. 

Тагове: , , , , , , , , , , ,
Author