26 април, 2024

Всяка една статия, която можете да намерите в Wikipedia, съдържа линкове за референция, които ви отвеждат към източници с повече информация по темата. Някои от тези линкове са много надеждни, други – не особено, а трети са остарели или счупени и не работят.

Новата инициатива на Wikipedia в колаборация с Internet Archive ще дава възможност на потребителите максимално бързо да сверяват информацията от надеждни източници. Internet Archive е безплатна библиотека за дигитални книги, която има за цел да предоставя достъп до възможно повече информация онлайн, а първият съвместен проект между двете платформи помогна за възстановяването на 9 млн. счупени линкове с референции от базата данни на Wikipedia.

Новото сътрудничество дава възможност на потребителя бързо и лесно да стигне до дигиталната книга, от която е взета информация в Wikipedia. Ако тази книга е налична на сайта на Internet Archive, тогава ще можете да видите резюме, което съдържа конкретната информация, цитирана в Wikipedia. Можете, също така, да заемете съответната книга от Internet Archive, чрез неговата програма Controlled Digital Lending.

По този начин към момента над 130 хиляди референтни линка са били свързани с 50 хил. дигитални книги в английската, гръцката и арабската версия на Wikipedia.

Тагове: , , , , , , ,