19 април, 2024

Робърт Аврам e софтуерен инженер и работи в германския офис на REWE Digital. Той дойде в България за HackConf. Робърт сподели интересни факти за себе си и IT индустрията в Германия.

Какво ще ни разкажеш за технологиите, с които се занимаваш?

Ние сме голяма верига от магазини, наречена REWE. Може би сте чували за Penny, а знам, че тук е по-известна BILLA. Работим и предлагаме платформа за онлайн търговия, която позволява на хората да купуват през нея какво ли не.

Ние сме доста разнообразни, ако говорим за технологии. 70% от услугите ни са написани на Java. Но имаме 30% много екзотични подсекции. Аз съм част от подсекция и там използваме Scala, Clojure, Go, TypeScript. Използвахме и още няколко езика, но вече са неизползваеми – като Haskell.

Коя е най-добрата полза за офиса в IT сферата? 

Сладоледът е много добро предложение! По принцип имаме лятото в офиса ни сладоледи, дори 3-те фризера се зареждат на всеки 2-3 дни. А през зимата по обясними причини ни липсва. Имаме храна в офиса винаги – такота, свежи салата, мюсли и всеки дивелъпър има достъп до тях.

Ти управляваш доста хора. Нека да направим едно сравнение за заплатите тук и заплатите в Германия. Какво мислиш по въпроса за стандартите в индустрията?

Не мога да кажа нищо за България, но мога да говоря за пазара в Германия. Нашата компания плаща на ниво. Не превишаваме нормата, както обикновено се прави на пазара. Предлагаме много социални придобивки и ползи за служителите. В Германия е известен факт, че има стриктни точно определен брой работни часове, но при нас не е така, защото можеш да си отидеш, когато пожелаеш, стига да си свършил работата за деня.

Как се определя заплатата на Junior Developer в Германия?

Определя се от това, какво си правил преди. В моя случай, веднага след университета започнах работа. Понеже имах някакви знания за тези специализирани езици, които влизат в 30-те процента. Затова получих малко повече от нормално върху заплатата на един стартиращ програмист.

Къде се виждаш след 5 години? 

След 5 години ли? Това е много добър въпрос! Да се надяваме на следващо издание на HackConf. Надявам се да бъда по-активен за общността. Наистина не знам. Важното е да планирам. Искам все повече да бъда вдъхновен и да вдъхновявам общността.

Интервюто проведе Атанас Нейчев

Тагове: , , , , , , , , , ,