25 април, 2024

Работата на компютър често  е натоварваща във всеки един смисъл. Разработчиците са принудени да се справят с психическото и физическото напрежение по различни начини, а един от най-добрите безспорно е йогата. За това се свързахме с Мариана Димитрова от студио “Амбика”, която ни разказа как йогата може да помогне на хората, които работят по цял ден на стол, както и защо е важно да обърнем внимание на тялото и ума си.

Представете се, от кое студио сте,  откога се занимавате с йога?

Преподавам в йога студио “Амбика”, занимавам се с йога от 1998 г., а преподавам от 2005 г.

Как развихте интерес към йогата?

Всъщност, моята история не е много вдъхновяваща – една приятелка ме заведе на йога, а учителката, на която попаднах, беше една от по-популярните – Ани Павлова. Тя просто разказваше много интересни неща за това какъв е смисълът на йога по отношение на намиране на личния път на човека и как да намериш себе си. Не толкова упражненията, колкото философския аспект на йогата.

Идват ли във вашето студио много хора,  работещи на компютър – програмисти или разработчици?

При нас има всякакви хора. Имаме програмисти, но не бих казала, че са доминираща част. 

Колко дълго продължава едно йога занимание? 

Нашите занимания са от час и половина.

Колко често трябва да се ходи на йога, за да се почувства ефектът?

Хората, които идват веднъж седмично, общо взето, като изкарат един курс и казват, че има много голяма промяна. Но тази промяна е временна. Ако искаш трайна, трябва да практикуваш сам вкъщи. Затова не е важно колко често ходиш на йога, а дали ще успееш да го пренесеш като самостоятелна практика. 

Психологическият ефект от йогата, който разтоварва практикуващият го?

Психологическият ефект всъщност е свързан с физиологическия, защото това дали имате напрежение, или не, е свързано с автономната нервна система. По принцип напрежението, което се натрупва при програмистите, е свързано с това, че те стоят много дълго на едно място и тялото страда, защото не следва своите естествени цикли и нужди от движение и покой. Ако тялото е неподвижно през повечето време, това води до дисбаланс и влияе на психиката. Йогата балансира двата дяла на автономната нервна система – симпатиков (pars sympathica) и парасимпатиков (pars parasympathica). Когато те са в добро здраве, тогава психиката започва да се балансира и напрежението отпада. Всъщност е много просто – не е някаква магия или нещо друго. Това е заложено в начина, по който работи нашето тяло и нашия ум.

Има ли значение правилното дишане на работното място?

Правилното дишане има значение на всяко място, защото когато не дишаме правилно, ние дишаме много малко. Тогава тялото не се храни добре и започва да страда, защото мозъкът и сърцето не се оросяват достатъчно. Ако дишането ни е правилно, това означава, че организмът ще работи по-добре.

Има ли малки йога техники, които хората могат да използват в офиса?

Всъщност има една много хубава техника, която за вас ще бъде идеална. Има едно видео на тема медиация за една минута, за което ще ви кажа (Виж видеото по-долу – бел.ред.). Важното е да има моменти на пауза – човек да спира да прави, каквото прави, и само за 1 минута да следи дишането си.

Интервюто проведе Стефан Стефанов

Тагове: , , ,
Author