21 юни, 2024

Като част от нова програма, целяща да намали престъпността в Швеция, вътрешният министър на страната предложи в телефонните устройства на заподозрени да бъдат инсталирани различни spyware вируси, които освен, че ще предоставят на службите данните от телефона, също ще осигуряват достъп до камерата и микрофона, така че да полицията да може да подслушва и наблюдава в реално време. 

Според вътрешния министър Микаел Дамберг, придаването на подобна легитимност на пазителите на реда, би увеличило техническата им подготовка и капацитет. От сериозно значение за целта на тяхната работа ще бъде ауторизацията да достигат до криптирана информация. От полицията заявяват, че много престъпни групи използват Signal или WhatsApp за конуникиране помежду си и конкретизация, и координация на детайли от предстоящи престъпни актове. 

Тази мярка срещу престъпността придобива все повече популярност. В Австралия, например, правителството е одобрило закон, който задължава при искане на полицията, компаниите да издават информации относно съществуващи варианти и “задни врати” към достъпа до криптирана информация от някои приложения. 

Но в Швеция, ситуацията е по-различна. Твърди се, че полицията или сама ще изработи свои malware и spyware, или ще наеме работници, които да разработят вирусите. Планът влиза в сила от март 2020 г. 

От полицията в Малмьо коментират, че според тях няма нито едно убийство в града, извършено от престъпна групировка, което да се е случило без предварително провеждане на комуникация по дигитален път. 

 

Author