27 април, 2024

След като някои компании вече тестват самоуправляващи се автомобили, от Hyundai планират да преминат на друго ниво, вкарвайки в своите коли Machine Learning. 

Какво ще рече това? Вграждането на интелигентна и попивателна система в автомобила определено е интересно решение, поради факта, че превозното средство ще изчислява и взима решения самостоятелно, но те няма да са случайни. 

Системата SCC-ML (Smart Cruise Control – Machine Learning) ще бъде част от Advance Driver Assistance System (ADAS), която има за цел да превърне шофирането в нещо автономно. Системата ще следи начинът, по който даден човек управлява автомобила в някои детайли. Например, каква дистанция спазва от предходната кола, как натиска спирачката и газта и др. Запомняйки тези детайли, колата вече ще е готова да се управлява сама, като цялата идея на технологията е, че ще може да персонализира своите настройки спрямо стила на шофиране на водача. 

В колата ще има вградени сензори и камери, които през цялото време събират информация, която бива изпратена до централния компютър. Той обработва информацията и чрез Machine Learning създава персонализиран алгоритъм с модела на шофиране. Но освен дистанцията и ускорението, компютърът обработва и информацията относно реакциите на пътя на един шофьор. 

Бъдещите потребители на тази система няма нужда да се тревожат за безопасността си. Ако човек кара опасно, колата ще запомни грешките, което може да доведе до лоша ситуация на пътя. Но тъй като системата е AI и Machine Learning, то единственото, което трябва да се направи е – поправяне на грешката, така че системата да получи този update по шофирането.

 

Тагове: , ,
Author