24 април, 2024

През изминалия месец септември в интернет пространството се появи информация за началото на квантовото превъзходство на Google. Уви, информацията бързо изчезна от мрежата и остана само слухът за това важно за епохата и бъдещето събитие. Но ето, че фактът, превърнал се в мит, промени обратно статуквото си на факт. Google вече не пази тайната и информацията е потвърдена. 

Квантовите компютри може би крият големи тайни и загадки пред себе си, защото преди да се тества с конкретна задача, остава неизвестно докъде достига този невъобразим лимит. За сега е ясно следното – квантовият експеримент на Google успява да надвие хилядократно възможностите на най-мощният суперкомпютър на света – Summit. 53 битовият компютър на Google, наречен Sycamore, е успял да изпълни задача за 200 секунди, която би отнела 10 000 години на Summit. 

От IBM, производители на най-мощния суперкомпютър на света, се усъмниха сериозно в твърденията на Google и дори заявиха, че не 10 000 години, а два дни и половина биха отнели на нормален компютър да постигне това, което Sycamore е оперирал три минути и 20 секунди. От IBM дори коментират, че точността на изпълнението би била много по-добра. Въпреки техния скептицизъм, постижението остава важно и е прецедент за бъдещето на компютрите. От Google съобщават, че изпълнената от Sycamore задача е еквивалент на “Hello World!” по значимост. Сред възхитените от успеха попадна и дъщерята на американския президент, Иванка Тръмп, която отбеляза и приносa на Тръмп администрацията.

 

 

Тагове: , , ,
Author