19 април, 2024

Преди да стане Senior Android & Java Software Developer в MentorMate, Дениз Хашимов започва своя кариерен път с курсове по програмиране. Скоро получава първото си предложение за работа като разработчик на софтуер, а по-късно започва да работи в няколко различни стартъпа. Сега ролите се разменят и той споделя своя опит с всички професионалисти, които искат да черпят от неговия опит. 

Кое определяте като своето “кръщение” в софтуерната разработка?

Още от ранна възраст имах голям интерес към решаването на софтуерни проблеми от типа на преинсталиране на Windows (oще от времето, когато това ставаше с флопи дискета), а впоследствие – рутване и всякакви софтуерни подобрения на различни телефони. Никога не съм обичал да играя компютърни игри, по-голямо удоволствие ми доставяше самата инсталация, особено когато нещата ставаха напечени. Предполагам, всички имат спомени от тези времена.

След гимназия записах бакалавърска степен „Екология и опазване на околната среда“ в СУ “Св. Климент Охридски“. През цялото време имах усещане, че това няма да е моето призвание и към края на четирите години от бакалавърското обучение реших да запиша курс по програмиране. Курсът беше доста интересен и определено самата материя привлече вниманието ми и ме караше да полагам допълнителни усилия вкъщи. След него разбрах, че в същата школа, в която го изкарах, се организира конкурс към дъщерна фирма, чиято цел беше след завършване на друг кратък курс най-добрите кандидати да бъдат взети на стаж.

Това, може би, бяха моите първи реални стъпки в програмирането. Само няколко души от групата, стартирали втория курс, сред които и аз, бяха взети на работа към споменатата компания.Имах възможността да се запозная и да работя отблизо с екип от много добри професионалисти и да науча много неща за кратък период от време.

Какви технологии предпочитате да използвате за разработка на проекти? 

Като Senior Software Developer – Android & Java в МенторМейт ползвам голям стак от технологии за разработка на приложения за мобилни устройства и също така съм имал и сблъсък с езици за писане както на Front-End, така и на Back-End приложения.

За момента най-комфортно се чувствам с езиците за разработка на бекенд решения.

Мисля, че всеки език си има своите предимства и недостатъци, не съм заклет противник на някой конкретен език. Може би за момента с новите въведения в Java не виждам защо е толкова голям интересът към Scala, но това си е лично мое мнение и не държа да го натрапвам на никого.

Коя е най-интересната задача, която сте срещали в процеса на работа?

Определено съм имал доста главоблъсканици и всяка една си е имала чар. Не мога да дам приоритет на конкретна задача, но мога да ги сложа под общ знаменател, а именно – сложните таскове винаги са ми били по-интересни.

Ако не бях Software Developer, щях да съм… 

Бизнесмен 🙂

Вие имате опит като разработчик в стартъпи. Кое беше най-интересното, което научихте за работата на един програмист в прохождащ бизнес?

Бил съм разработчик в не един и два стартъпа, в различни сфери и на различни платформи и може би най-важното нещо, което съм научил до момента, е, че никога не трябва да си замълчиш, ако имаш добра идея. Дори тя да не се окаже толкова добра впоследствие, сподели я с екипа и с клиента. В повечето случаи отзивите са били единствено добри, дори идеята да не е била толкова ценна за проекта.

Коя нова технология искате да научите, но все не Ви остава време?

Усещам влечение към AI технологиите, но за момента не ми остава свободно време да задълбая повече.

Кое смятате за свое най-голямо професионално постижение?

Не приемам нищо от кариерното си развитие за даденост. Мисля, че за всяко изкачено стъпало до момента съм положил необходимото, а понякога и повече от необходимото, усилие, така че ценя всеки нов успех еднакво.

Кой е най-успешният начин за преподаване на нова технология на Juniors?

И до този момент, според мен, най-успешният начин си остава комуникацията, изслушването на хората, да се обръща внимание на това, което работи и това, което не работи толкова добре.Така с всяка следваща лекция или уъркшоп нещата стават все по-добри.

Как прекарвате времето си, когато не кодите?

Имам детенце на година и 9 месеца и се опитвам да прекарвам почти цялото си свободно време с него и семейството ми. Също така съм голям почитател на риболова, колкото и рядко да ми се отдава възможност да ловувам. Естествено, опитвам се и да спортувам, но може би повечето хора с малки деца знаят, че не е особено лесно. 🙂

Интервюто проведе Вяра Стефчева.

Тагове: , , , , , , , , , , , ,