19 май, 2024

На 28 август, приключи Европейската младежка олимпиада по информатика, която се проведе. в Марибор, Словения. В нея участваха 90 състезатели от 24 страни. Състезанието е с обосен статут за родината ни, тъй като през 2017 г. бе инициирано от България и постави началото на значима практика във всички страни в Европа.

Третото поредно издание на eJOI донесе поредните страхотни резултати на младите надежди в информатиката, а именно: 1 бронзов и 3 сребърни медала!

Резултатите от eJOI 2019 се зачитат и като резултати за Младежката балканиада по информатика (JBOI), според която резултатите са равняват на цели 4 сребърни медала! В нея се състезаваха 38 участници от 10 балкански страни. Тазгодишният национален младежки отбор на European Junior Olympiad in Informatics бе в състав:

Атанас Димитров, 8 клас, СМГ – сребърен медал

Деян Хаджи-Манич, 7 клас, МГ Варна – сребърен медал

Благо Гунев, 8 клас, СМГ – сребърен медал

Велислав Гърков, 7 клас, 2 СУ София – бронзов медал

Техни ръководители са проф. Каталина Григорова (РУ “Ангел Кънчев”) и Илиян Йорданов (Софийски университет).

Българската делегация включваше и инициаторите гл. ас. Бисерка Йовчева (Школа А&Б Шумен), проф. Красимир Манев (президент на eJOI, президент на Международната по информатика 2014-2017) и Елена Маринова (Musala Soft).

В първата половина на септември предстои и Балканската олимпиада по информатика в която е предназначена за състезателите в по-горните гимназиални класове, и ще се проведе в Атина, Гърция. Стискаме палци!

Тагове: , , , , , , ,