21 юли, 2024

Десетото юбилейно издание на най-голямата образователна програма за космически технологии и изследвания в България – “Космически Предизвикателства” започва на 2 септември. Инициативата ще доведе у нас водещи експерти от организации като Американската космическа агенция NASA, Европейската космическа агенция ESA, Масачузетския технологичен институт, Станфорд и др.

„Космически предизвикателства“ е лидерска програма за космическо обучение, насочена към младежи от 18 до 26 години. Тя включва лекции и презентации, разделени в тематични модули: 

  • Космическо инженерство
  • Увод в космически системи и технологии
  • Космически приложения
  • Анализ на космически мисии
  • Увод в астрофизика и астрономия
  • Изкуствен интелект (Al) и роботика
  • Космическа медицина и биотехнологии
  • Космическо предприемачество

Всеки модул включва работни упражнения и практики, както и специфични екипни проекти. Те се основават на цялата учебна програма, като се изисква от космическите кадети да демонстрират своето мултидисциплинарно разбиране. Над 75% от времето в програмата е посветено на практически дейности по разработването на реален прототип на космическа система.

В рамките на пет седмици, кадетите ще трябва да проектират, построят и тестват полезен товар за сателит, който да бъде интегриран в сателит на ЕндуроСат. Освен техническата готовност на своя прототип и неговата приложимост, те ще трябва да подготвят и бизнес модел, който да защитят пред организаторите на програмата и екипа на ЕндуроСат.

“Космическите изследвания и свързаната с тях инфраструктура ще стават все по-важни за съвременния свят. Космическият сектор се развива с изключителна скорост и това ще доведе до мащабни промени в много индустрии през следващите десет години. Програмата предоставя възможност да стартираш своята космическа кариера и да участваш в реални космически проекти“ – това заяви Райчо Райчев, създател на „Космически предизвикателства“ и основател на ЕндуроСат.

Ментори в предизвикателството ще бъдат инженери от българската сателитна компания ЕндуроСат, както и водещи експерти от организации като Американската космическа агенция NASA, Европейската космическа агенция ESA, Масачузетския технологичен институт (MIT), Калифорнийският технологичен институт Caltech, Станфорд и много други.

Всички ученици, желаещи да се включат в програмата могат да кандидатстват от тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,