19 април, 2024

Националната геопространствена-разузнавателна агенция в САЩ, заедно с Университета в Илинойс и Държавния университет в Охайо се обединяват в проект с името EarthDEM. 

Digital Elevation Model (дигитален релефен модел) цели да създаде 3D карта на земното кълбо, използвайки заснети от сателити снимки от различни ъгли на един и същи район. За обработката на толкова обемна информация е нужна помощта на изключителна мощна машина. Тук се включва и главният герой суперкомпютърът Blue Waters.

Една от най-бързите супермашини в света, способна да изчисли данни от 13 квадрилиона данни в рамките на една секунда, ще се заеме с калкулирането на информацията, предадена чрез сателитните снимки, така че да създаде 3D модел на земния терен. 

Blue Waters има опит в тази работа след като през 2017, използвайки снимки от компанията DigitalGlobe, разполагащи с пет сателита в космоса, успя да се справи със същата задача, само че, отнасяща се за Северния полюс. За целта, суперкомпютърът е обработил около 187 000 снимки с висока резолюция. Проектът е известен като ArcticDEM, а оттогава помага на учените да установят промени в арктическия ландшафт, разтапяне и колапс на ледници. 

По същия начин е създадена и дигитална релефна карта на Антарктида, като проектът е с името REMA. Но в случая с REMA и АrcticDEM, обемът на информацията е в пъти по-малък. Поради тази причина, учените не отхвърлят възможността за намесване на още два суперкомпютъра. 

Тагове: , , , , , , , , ,