24 април, 2024

Планът за Apple Card бе обявен още през месец март на 2019, но ето че вече има и по-конкретна яснота около стартирането на кредитната карта.

Това се случва след предоставените софтуерни инструменти от компанията Goldman Sachs, а за Apple остава поддръжката на самия Apple Wallet app. Разплащанията ще се случват по два начина. Или след допир на iPhone до ПОС терминал, или чрез използване на физическа карта, направена от титан, която от Apple ще доставят при заявка.

Въпреки, че изпълнителният директор на Apple Тим Кук не е назовал конкретна дата, появата през следващия месец е сигурна. Едно от предимствата на новия платежен метод на компанията е, класификацията на всяко едно разплащане. Например, апликацията ще регистрира транзакциите спрямо локации и спрямо категории за удобство на потребителите. Харчове за храна, ресторанти, забавления, дрехи, гориво и т.н. По този начин всеки ще може да погледне своя личен разчет и да прецени къде, в рамките на месеца или седмицата отиват парите му и за какво.

Другият важен детайл за бъдещите потребители е, че на този етап Apple гарантират за отсъствието на всякакъв вид такси. И все пак, умната апликация е създадена да мисли за всичко, вместо хората. Живеейки на кредит чрез Apple картата, потребителите ще получават напомняния за срока в който трябва да платят изразходената сума, а също и съвет, кой точно е най-добрият начин за разплащане. Например, ако дължим 1 000 долара, апликацията ни казва дали е по-добре да ги платим наведнъж, а в случай, че не можем – на какви разбити суми ще е най-лесно за нашия портфейл. Това е, защото въпреки липсата на такси, все пак съществува лихва за просрочени срокове. Крайната дата, логично, може да бъде на последното число на месеца, но потребителите могат да променят настройките, така че да им бъде напомняно, например, за разплащането в деня на получаване на заплата.

Всичко това звучи по начин, позволяващ да мислим, дали Apple не са с една, две, ако не и повече крачки напред от останалите банкови апликации. Да не забравяме и следното – колкото по-редовни сме към изплащането на дължимото, толкова по-добре за нас, защото в такъв случай ще спестим от лихвата, която иначе би се натрупала.

Тагове: , , , ,