24 април, 2024

Главният изпълнителен директор на GitHub Нат Фридман съобщи, че поради търговските санкции на САЩ, платформата няма да може да бъде използвана в страните Иран, Сирия и Кримския полуостров. Международните рестрикции от американска страна засягат все повече IT сферата. Все пак, CEO-то на хъба успокоява дивелъпърите с полезна информация, че публичните хранилища остават достъпни и неудобството засяга само личните акаунти. Като заобикаляне, той предлага варианта, в който потребител си трансформира профила на публичен.

Друго важно в създадената ситуация е, алармира Фридман, че маркировката “Restricted” важи за хора на локационен принцип, а не на национален, чрез IP адреси и платежна история. От значение се взима местоположението, а не гражданството или религията, етноса и пр. От ZDnet съобщават за случая с 21-годишния руски гражданин Анатолий Кашкин, който живее на Кримския полуостров и съответно няма достъп до своя GitHub. Съответно, платформата изисква доказателство, че Кашкин не живее в Крим.

Фридман казва също, че GitHub продължава да бъде проповедник на глобална open source developer общност, но в случая са задължени да спазват правилата, тъй като се намират под надзора на търговския контрол на САЩ.

Иранецът Хамед Саиди, работещ като софтуерен дивелъпър се оплака в своя Medium профил, отбелязвайки че е бил подведен от платформата. През януари 2019, когато от GitHub обявиха, че Free акаунтът включва неограничени хранилища, Саиди решава изцяло да измести работата си в GitHub. Недоумението му идва от Terms of service съобщението, според което излиза, че профилът му е блокиран, поради опасението от разработване на ядрени, химически или биологични оръжия. Неговият въпрос е – наистина ли някой би използвал GitHub, за да разработва оръжия за масово унищожение и наистина ли някой би складирал военни тайни в платформата?

Тагове: , , , , ,