20 април, 2024

Живеем в причудлив свят и технологиите не спират да се усъвършенстват. Ето най-добрите научни изследвания и проекти от последните месеци, за които (може би) все още не знаете:

  • Водоустойчив smartwear 

Електронните текстилни модни изделия са по-удобни за носене, а вече дори водоустойвичи. Вдигнете модния си level, защото изследователският екип на д-р Юнг-ай Лим от Корейския институт за наука и технологии съобщи, че е разработил влакнест транзистор със характеристиките на текстилен материал (електронно текстилно изделие от нов тип). Това означава, че създаденото облекло от този материал може да функционира и след измиване. Технология включва физическо свързване на твърдо електронно устройство към повърхностния слой на облеклото ви, както и възможност за използване на проводящи текстили за свързване на различни устройства. Революционното в новата технология е, че до този момент създаването и прикрепянето на защитен слой за транзистора с цел измиване е било непосилна задача.

  • Създадоха кръв за роботи (захранва дори “soft роботи”)

Изследователи от Корнелския университет са създали специална циркулираща течност за роботизирани структури, с цел изпълняване на сложни задачи, изискващи много време за изпълнение. В средите откритието шеговито се наича “кръв за роботи”. Синтетичната съдова система изпомпва хидравлична течност, която съхранява енергия и придава сила. По темата Роб Шепърд, доцент по механично и космическо инженерство, казва: „Нашият био-вдъхновен подход може драстично да увеличи енергийната плътност на системата, като същевременно позволи на soft роботите да останат мобилни за много по-дълго време.“ От своя страна, така наречените “меки роботи” придобиват също много нови умения – те вече могат да скачат, да се търкалят, сгъват и свиват, за да хващат неща и дори да преглъщат течности. Основната им отличителна характеристика е, че могат да работят със специфични материали и релефи, без да оставят белези.

  • Лазер идентифицира хора по пулса им

Стюард Ремали от Службата за техническа поддръжка на Пентагона, твърди, че в момента се разработва устройство, идентифициращо различните пулсове с помощта на инфрачервен лазер. Макар, че работи от 200 места разстояние, експертът гарантира 95% точност, а ъпгрейднатите версии на проекта обещават и работа от по-далечни разстояния.

Технологията влиза в употреба в ситуации, в които биометричните системи за разпознаване на лице не дават сгурни резултати.

  • Нови функционалости на e-tattoo

Новата технология “e-tattoo” може да направи следенето за сърдечното здраве по-лесно и по-прецизно от всякога. Разработено от инженери в Тексаския университет в Остин, това е най-новата електронна технология за татуиране – устройство, което може да се постави върху кожата за измерване на разнообразие от телесни реакции, от електрически до биомеханични сигнали.

Тагове: , , , ,