24 април, 2024

Телекомът А1 официално получи своите 5G честоти, изграждайки първата базова станция на НДК. Очаква се мрежата да премине през 6-месечен тестов период, преди заветната 2020 година, когато ще влезе официално в употреба.

Честотният спектър, на който A1 ще тестват мрежата е между 3 440 и 3 540 MHz, предоставен от Комисия за регулиране на съобщенията.

Предимствата на петата генерация мрежа са значителни – около 100 пъти по-бърз сигнал, способен да достигне до 20 000 Mbit/s. Тя може да поддържа 1 000 000 устройства в периметър от един квадратен километър, а латентността е само от няколко милисекунди в преноса на данни. Това от своя страна води до по-качествена енергийна ефективност, защото с намаляването на необходимата енергия идва и по-голям живот на батерията на устройството. Сред другите предимства ще бъде достъпa до Ultra HD 3D и 4K телевизия, както и по-добро усвояване и развитие на виртуалната реалност.

5G мрежата ще предостави неограничени възможности както в социалната сфера, така и в бизнеса, индустрията, медицината и т.н. Очаква се чрез изпълнението на тестовете, яснотата около новото поколение мрежи да се разясни допълнително, като ще се експериментира с различни програми, приложения и т.н.

Тагове: , ,