26 април, 2024

Има доста да почакаме, за да видим как първите хора стъпват на Марс (пък камоли да стъпим самите ние). Затова от NASA дават възможност на всички желаещи да изпратят имената си на Червената планета. Вашият белег за съществуване във Вселената ще бъде изпратен като информация, нанесена върху чипове с марсоход от мисия “Марс 2020” на НАСА. Това е един първоначален етап от първото пътуване на човечеството на друга планета.

Планирано е изстрелването да стартира още през юли 2020 г., а космическият кораб се очаква да стъпи на Марс през февруари 2021 г.

Оставете своята следа тук.

След като въведете името си в сайта на NASA, ще получите сувенирна “бордова карта” за полета и точки за „чести полети“. Идеята с точките всъщност е част от обществена кампания за ангажиране на публичността с мисиите, свързани с пътуването на NASA от Луната до Марс. При всеки “полет” на хората се дават определен брой мили (или километри), като съответните цифрови пакети за мисия също са на разположение за изтегляне. При InSight мисията на NASA до Марс бяха изпратени повече от 2 милиона имена, като всеки “летец” получи близо 500 милиона километра.

Роботът “роувър”, тежащ над 1000 килограма, ще търси признаци на микробен живот, ще характеризира климата и геологията на планетата, ще събира проби и ще проправи пътя за задълбочено човешко изследване на Червената планета.

“Подготвяйки се за старта на тази историческа мисия на Марс, искаме всички да споделят с нас това изследователско пътуване”, каза Томас Зърбухен, асоцииран член на дирекция “Научна мисия” на NASA във Вашингтон. “Това е едно вълнуващо време за НАСА, тъй като се впускаме в това пътуване, за да отговорим на много дълбоки въпроси за планетата ни съседка и дори за произхода на живота.”

Записването на имената става до 30 септември.

Ако пък предпочитате да колонизирате Космоса заедно с Мъск или Безос, научете повече за това тук.

Тагове: , ,