19 април, 2024

Не, това не е сценарий на футуристичен филм. Основателят на Amazon Джеф Безос, който е и собственик на космическата компания Blue Origin, обяви, че иска да мести производствените сили на човечеството в Космоса.

Според данни на FastCompany по време на пресконференция във Вашингтон, Безос е обявил своята мащабна визия за бъдещето, в което „Земята е зонирана на жилищна част и лека промишленост“. Къде тогава е тежката промишленост? Точно така, тя и минното дело излитат в космоса.

Тъй просто една Земя няма да е достатъчна, за да издържа всички хора, визионерът също предлага съзвездие от космически станции, моделирани по идея на бившия му професор от Принстън Джерард О’Нийл. Един от цилиндрите на физѝка О’Нийл ще се въртят, използвайки центробежна сила, за да произведат изкуствена гравитация и слънчева светлина, за да отглеждат култури. Идеята “Blue Moon” ще струва много и ще изисква изстрелване на масивна ракета извън орбитата на планетата ни. Първият полет на ракетата наречена “New Glenn” ще се състои през 2021 г.

Проектът “Blue Moon” на Безос може да доставя големи, малки, средни и големи товари на лунната повърхност с прецизни и леки приземявания, като от екипа на компанията убеждават, че по този начин “ще даде възможност за устойчиво човешко присъствие на Луната”. Корабът осигурява много киловата енергия, използвайки горивните си клетки, което позволява дълготрайност на мисията.

Идеята на бизнесмена ни напомня на тази на Илън Мъск, на което създателят на SpaceX отговори закачливо в Twitter:

Напомняме ви, че Мъск наскоро представи своя космически кораб на SpaceX, който се намира на повърхността на луната.

Тагове: , , , , , ,