24 април, 2024

Преди месец Правителството на Китай публикува интересен доклад, според който качеството и автентичността на китайските храни от масовото производство се гарантира главно от AI-базирани роботи за тестване на вкуса. Тази новина ни кара да се чудим какво все още не могат роботите?

Според доклада над 10 китайски производители на храни, финансирани от правителствена програма за “дегустация, извършвана от изкуствен интелект”, отчитат значително по-добри печалби. В доклада се казва, че дегустационният робот „повишава производителността, подобрява качеството и стабилността на продуктите, намалява производствените разходи и осигурява техническа подкрепа при популяризиране на традиционната кухня извън границите на страната“. По този начин всички храни отговарят на едно и също ниво на качество, т.е. имат еднакъв вкус, цвят, че дори мирис.

Роботите си имат свои почти човешки очи, съставени от електрически и оптични сензори, както и носове, езици и „мозък“, работещ с невронна мрежа, в която търси нужните модели в база данни. Машините извършват своята работа на различни места и етапи в производството, като за целта “пробват вкуса с AI езика” и го сравняват с информацията за визуалните характеристики и мириса на храните в базата. Алгоритъмът е трениран с информация от експерти в сферата на храните.

Според водещите китайски медийни издания, работата на дегустатор преди е принадлежала само на хора, но това вече ще бъде променено, особено от гледна точка на бързина и печалба. Нека не забравяме, че от IBM също имат амбиции в тази хранителна сфера и използват от известно време AI, за да миксират вкусове и да генерират нови рецепти – тихи, но грандиозни печалби в производството.

Тагове: , ,