23 април, 2024

Lion Heart е триатлон, в който участват програмисти и хора от IT сферата, за да тестват възможностите си. Състезанието ще се проведе на 7 септември в Приморско.

Филип и Кръстин се занимават с организацията на триатлона още от първия му ден, докато Яна се включва като доброволец през първата година, но вече е част от екипа. Тримата ни споделиха какви са технологиите, които използват по време на състезанието, какви са участниците и как да се подготвим за подобен триатлон.

Какво по-точно представлява триатлонът и какъв е неговият регламент?

Филип: “Лъвско сърце” е триатлон в пресечен терен, който съдържа 3 км плуване, 116 км колоездене в Странджа планина и 21 км бягане в дивите гори около Приморско. Това е четвъртото издание на състезанието, което предстои сега. Немалка част от състезателите са от IT сферата.

Какви са технологиите, които използвате по време на състезанието?

Филип: Благодарение на Косьо Стоянов управляваме интелигентно данните за участниците от  регистрацията им до завършването на състезанието. Това е една огромна база от динамични данни, които постоянно се променят. Системата ни ги обработва светкавично и ги прехвърля в различни платформи като времеизмерване и проследяване. Това я издига от регистрационен панел и времеизмерване до цялостен софтуер за управление на състезанието. Всеки участник може да види подробни разбивки на времената си, как се е движел спрямо другите състезатели, анализ на представянето спрямо трасето, но и самите организатори можем да общуваме помежду си и да получаваме актуална информация по предварително зададени параметри. Например подобрен рекорд, гонка за някоя позиция, забавяне на състезател и т.н. Тази система е на световно равнище, тъй като съчетава записване и времеизмерване със заснемане, а тази година ще приложим експериментално и софтуер за разпознаване на части от картинката, така че автоматично всеки състезател като да получава в профила си не само сертификата и подробни резултати, но и снимките от различните фотографи, които са го хванали по трасето без да се налага да си ги търси самичък в галериите.

Кръстин: Използваме и доста добра навигационна система за проследяване на състезателите. Използваме GPS тракери и чрез тях имаме пряко наблюдение кога и къде всеки състезател се намира по трасето на живо. Това е страхотен ориентир в категория щафета и позволява на близки и приятели също да следят състезанието на живо.

Яна: Използваме също радио-предавателни технологии, тъй като радио обхватът, както можете да предположите е доста слаб и на места, даже липсва. По тази причина вдигаме временни усилватели, но тази година предстои да бъде инсталирана постоянна антена за радиопредаване, за да може да покрием по-голям обсег, благодарение на взаимодействието между община Приморско, SWAT.bg и сдружение Лъвско сърце.

Каква е подготовката за подобно състезание и как се печели? Имате ли някакъв жокер?

Филип: Всичко се върти около добрата организация и безопасността на състезателите. Това е единият аспект на състезанието. За подготовката ще кажа, че ако някой чете тази статия и реши да се готви, е на ръба да закъснее и трябва незабавно да започне. За хората, които са любители на високо равнище и всеки ден са активни, нужна е 3-4 месеца целенасочена подготовка в насока хранене и функционално трениране – плуване, колоездене и бягане – трите заедно са силно препоръчителни. Ако човекът е с по-малък спортен опит, най-добрият вариант е щафета. За тези километри, които сме определили, може да се подготви и човек, който е начинаещ.

Какво е отношение на участниците жени:мъже? Включват ли се дамите?

Яна: Има доста силно женско участие. Предвид предизвикателствата, пред които се изправят участниците, мисля, че е впечатляващо. С точни цифри не мога говоря, но около 10 жени бяха само за ултрата, а отделно в щафетните отбори има много участници. Имаше смесени отбори, има изцяло женски отбори. Не мисля, че някоя дисциплина надделява. Може би бегачите са най-много от жените.

Филип: Интересно е, че в генералното класиране най-бързите от дамите са с време за не повече от час в сравнение с професионалните атлети, което прави категорията “Дами” много оспорвана. Стълбичката се доминира от български състезателки. Кристина Козарева от Bosch доминира на първото място. Доста интересно е при дамите.

Тагове: , , , ,