25 април, 2024

Христо Стоев е Team Leader в Matrix Global, който разказа интересни случки по време на интервютата му за работа. Христо обича спорта, а денят му започва с кафе и проверка на електронната поща.

Как започва работният ти ден?

Започва с кафето и електронната поща. После следва дейлито. 🙂

С какви проекти се занимаваш?

В момента в индустрията с хазартни игри.

Как изглежда бюрото ти? Имаш ли нещо по-специално на него, напр. талисмани, специална чаша?

Имам кактус, който оцелява вече 6 месеца. Имам също спинер, много химикалки, чаша за кафе, стрес топка, тефтер и шейкър.

Какви програмни езици използваш? Къде си ги научил?

Основно C#, PHP, JS, MySQL налага ми се последно време да пиша доста на “езиците” Excel, Jira, Outlook. Научил съм езиците в университета, допълнителни курсове, книги, видео уроци и много часове практика.

Как премина интервюто ти за работа в компанията, в която работиш?

В текущата компания в която работя, първите интервюта минаха доста добре и бяха по Skype. Интересното беше последният разговор с тогавашния собственик. Трябваше да ида на уговорена вечеря със собственика, без нито един представител на HR отдела, или някой, с който съм се срещал преди. На тази вечеря господинът дойде с антураж от 5 човека, които бяха ИТ администраторът, представител от продажби, адвокатът му, лична негова приятелка и той. Това беше най-стресиращата вечеря, която продължи около 2 часа. Успях да хапна две парчета суши и отговорих на хиляди въпроси от всякакво естество. За компанията, за която ще работя съвсем скоро, интервютата бяха сумарно 6 часа. Там порцесът не беше толкова стресиращ. Покрихме всякакви въпроси от най-основните неща, дори дизайн на системи, презентации и писане на код пред “публика”. Ако искате хубава работа, подгответе се за дълги и предизвикателни интервюта.

Имаше ли въпрос, който те затрудни? Какъв беше той? Как би отговорил днес?

Имаше технически въпроси, на които не се справих добре, но е нормално човек да има дребни пропуски. Това не е краят на света. Не може да знаеш всичко. Определено едни от трудните въпроси са, когато те поставят в определена ситуация по сценарий и трябва да се вземе решение как е най-добре да се постъпи. Не се опитвайте да отгатнете верния отговор, такъв няма. Отговорете това, което наистина бихте направили в тази ситуация. Тези въпроси ви помагат да придобиете представа за ситуациите, в които наистина може да попаднете, работейки за този работодател. Ако възгледите ви не пасват с възгледите на работодателя, по-добре е да не получите работата. Помислете добре над въпроса “Защо искате да работите при нас?”. Всички го задават.

В края на едно интервю, което не мина гладко, оказа се че имах грешна представа за позицията, екипа и естеството на работа. На този въпрос отговорих с “Не искам да работя за вас”. Получи се много конфузно, обясних съображенията си и се разделихме с добро. След време работих за същата компания, по един малък проект.

Какъв въпрос би задал ти на интервю за работа? Защо?

Винаги задавам въпроси относно отговорностите и очакванията за позицията, за която кандидатствам. Интервюто е процес на опознаване. Опознай работодателя, за да го обикнеш. В крайна сметка трябва да съм наясно какво се очаква от мен, ако започна в компанията и дали е това, което искам да правя в следващите 5 години.

Какво четеш за разпускане?

Най-вече вицове. 🙂

Къде откриваш решение на професионалните си предизвикателства?

На бялата дъска за проектиране заедно с колегите и интернет.

Как се справяш с концентрацията в работна среда?

Когато имам да свърша нещо важно слагам слушалките и игнорирам целия свят.

Имаш ли интерес към даден спорт?

Ходя на фитнес, веднъж седмично ритам с приятели. Обичам водните спортове и мразя снега.

Какви са твоите хобита?

Спортът ми е хоби.

Кои са любимите ти сайтове/книги на технологична тематика?

PluralSight и Udemy са ми любимите.

Кои са топ книгите, които всеки програмист трябва да прочете?

След като научите алгоритми, дата структури и ООП задължително “Gang of Four Design Patterns” – “Design Patterns: Elements of Reusable Object-Oriented Software”.

Кои са нещата, които обичаш в своята професия?

Колегите!

Тагове: , , , , , , ,