20 април, 2024

Мария Тодорова е част от екипа на Rise of Dice. Те се занимават с организация на събития за настолни игри. Тя сподели каква е общността, свързана с настолните игри в Пловдив.

Какви са иновациите в бордовите игри? Ще навлязат ли технологиите в игрите?

Според мен иновациите са навсякъде, не само в настолните игри. Естествено, има ги и в тази област. За пример мога да дам една доста заплетена бордова игра „X-COM“, която всъщност се играе едновременно с приложение, инсталирано на мобилен телефон. Именно благодарение на него играта придобива една доста голяма динамика. Идеята на това приложение е да вкара по-голямо напрежение в играта, което я превръща в едно истинско приключение за бордовите играчи.

Освен това, на събитията си използваме редица приложения, които определят кой да играе първи, разпределят хората по отбори и така нататък. Съществуват и компютърни игри, създадени въз основа на настолна игра. Мога да дам пример със „Заселниците на Катан“. Съвсем скоро поиграх и компютърната версия, но там липсва социалният елемент и срещата с хората очи в очи, което за мен е много важно. Може би, поради тази причина не успя да ме впечатли толкова. Има и настолни игри, вдъхновени от компютърни игри (като „Цивилизация“ например). Мога да изброявам цял ден. 😀

Какви са трендовете в момента? Парти игрите ли са най-играни?

На нашите събития се играят всякакви игри, но като че ли хората предпочитат да разпуснат с нещо леко и забавно след тежкия работен ден. Тук всичко е строго индивидуално. Аз, например, предпочитам по-леките игри, докато някои от останалите членове на екипа на Rise of Dice са привърженици на тежките стратегии. Обаче най-обичаната парти игра си остава „Активити“, на нея пада щура веселба и всеки иска да се включи.

Програмистите харесват ли бордови игри? Кои са най-популярните сред тях?

По-голямата част от хората, посещаващи събитията ни, са програмисти. Много харесват „Кодови имена“, „Активити“ и т.н. Като цяло са много добри и в стратегиите, заради силно развитата си логика. Различните хора предпочитат различни игри. За всеки играч си има настолна игра, която го чака да я открие.

Каква общност сте по-точно? Какво правите на вашите срещи?

Ние сме общност за настолни игри. По-конкретно – група хора, които се събират по няколко пъти в месеца и се забавляват заедно. В момента срещите ни са силно обвързани с ранглиста. В нея има възможност да се включи абсолютно всеки, който желае. Записването е напълно безплатно. В сайта ни има платформа, от която всеки играч може лесно и бързо да проследи резултата си до момента.

Съществува ли нещо като „шампион по бордови игри“?

В последно време работим върху нов проект, който всъщност е ранглистата за настолни игри „Meeple Masters“. В момента сме към края на сезона и с нетърпение очакваме развръзката от него. Сезонът беше доста вълнуващ, като се надяваме през следващия да бъде още по-интересно. След края на ранглистата, ще започне да съществува “шампион по бордови игри”. 🙂

 

Тагове: , , ,