26 април, 2024

Следващият материал е от Мария Ценкова, участник в инициативата на DevStyleR – Media Academy.  Тя направи обзор на влиянието на технологиите върху развитието на човечеството от социална гледна точка.

Технологиите винаги са съпътствали човешкия живот. А стремежа да бъдат развивани в полза на човека е неизменна част от прогреса на обществото. Технологичният напредък винаги се е посрещал двузначно. От една страна имаме страх и недоверие сред по-възрастните хора, от друга радост и благодарност сред младите. В същото време в наши дни хората почти не могат да си представят живота си без невероятните технологии и чудните устройства, които само преди десетилетия се срещаха единствено в света на научната фантастика. Компютри, социални мрежи, цифрови фотоапарати, видео разговори – всеки от нас днес ежедневно използва тези „плодове на научно-техническия прогрес”.

Бумът на технологиите е съпътстван от много странични ефекти. За много социални явления днес се обвинят технологиите. Това, че хората излизат по-рядко навън, че не отделят достатъчно внимание на децата си, че не успяват да постигнат например дълга връзка, брак.

Но опитайте се, например, да накарате дете да напише своята домашна работа, набавяйки си информацията изцяло от книгите. Каква успеваемост, мислите, бихте имали? В миналото хората ходеха до библиотеката и се започваше едно търсене, ровене, четене на няколко десетки страници за достигането само до един единствен абзац. А сега можем да намерим нужната информация само с няколко клика върху клавиатурата и резултатите са пред очите ни за секунда. Някои смятат, че хората днес са по-мързеливи и глупави, т.к. търсят всичко онлайн и биха предпочели да видят отговор на въпрос по бързия начин, вместо да анализират самостоятелно, стигайки до него. Но истината е, че те отново достигат до верния отговор, просто го правят по друг начин, на който са се научили, ползвайки ново умение.

Изследвания показват, че обществото ни днес е по-образовано и висококвалифицирано от всякога и това е благодарение на технологиите. Смартфонът в ръцете ни дава възможност да правим видео, да го изпратим, да се ориентираме в непознат град, да си купим нещо и какво ли още не. Всичко това е било възможно и преди само посредством други методи, далеч по-бавни и ненадеждни.

Да вземем например фотографията. Само преди 20-ина години да се занимаваш с фотография бе истинско предизвикателство. Бяха необходими познания относно самата техника на снимане, как се проявяват ленти, снимки и още куп други непознати на днешните хора дейности. С появата на елементарните за използване цифрови фотоапарати, днес всеки може да се почувства като истински творец. Без никакво усилие можете да правите хиляди снимки и да изтривате онези, които не ви харесват. Да не говорим, че може дори да нямате фотоапарат, защото просто имате телефон с камера!

За съжаление имаме и другата страна на монетата. Много посетители, да вземем например на концерти, отделят изключително много повече време, за да снимат събитието, отколкото реално да му се наслаждават или да участват в него. Или отиват на екскурзия и прекарвайки цялото време в снимане и публикуване на снимки, реално пропускат да видят и усетят мястото, на което са.

Радиото и телевизията, освен средство за слушане на музика, в основата си са източник на информация. Човекът на 21 в. много трудно би си представил собствения живот в отсъствието на медиите, както класическите – преса, радио и телевизия, така и за новите – социалните мрежи на Интернет, блоговете и т. н. В социалните мрежи всеки може да публикува каквото си поиска, което в по-малка или по-голяма степен би могло да определи гиганти като Гугъл, Фейсбук и Туитър като „ новите медии“.

Интересен феномен е че интернет е променил начина, по който хората днес четат. Оказва се, че с развитието на интернет, техниката на четене на съвременния човек се променя – търсят се различни източници, използват се връзки и ключови думи. Много потребители на интернет отделят на прегледа на всяка страница не повече от няколко секунди и бързо превключват вниманието си на други теми. Това създава цели нови професии като контент райтър и копи райтър, които трябва така да напишат дадено съдържанието, че хем да е информативно, хем да е кратко и ясно, за да не затормозява читателя с прекалено дълго четене.

Един от най-големите проблеми с навлизането на интернет и масовото му използване е проблемът с личните данни и лично пространство или пълна липса на каквото и да е „лично“. Всеки един смартфон се опитва да източи максимално информация за вас.  От това постоянно да се следи местоположението на човек, до всякакви облачни услуги, магазини и т.н. – всичко направено, за да се събират данни и да бъдем постоянна мишена за таргет реклами.

Оказва се, че технологиите имат пряко влияние върху отношенията в обществото. Критиците на технологиите твърдят, че социалните мрежи са причина хората да забравят истинското общуване, очи в очи, че се публикуват безсмислени неща, че отделят часове наред да коментират, спорят и изразяват мнение в мрежата. Но много пъти същите тези социални мрежи стават причина да се срещнат хора, които иначе никога не биха се запознали, да откриеш групи, насочени към това , което най-много те вълнува и да имаш контакт  с хора, споделящи твоя страст?

Често работата ни изисква седене по 8 часа на ден, след това седене в колата, на дивана пред телевизора, а на другия ден… отново същото.  Резултатите не закъсняват, имаме все повече болни и повече хора с наднормено тегло. Това се отнася както за малки, така и за големи. Децата започнаха все по-рядко да излизат и играят навън с приятели, вместо това играят на игри вкъщи. Възрастните страдат не по-малко от същите проблеми. За това държим отговорни отново технологиите, които често ни държат неподвижно седнали часове наред.

Отровата е дозата, както се казва. Развитието на технологиите в никакъв случай не може да бъде приемано едностранно. Това, което днес можем да правим в медицината, в космоса, в връзките помежду си по цял свят, е било немислимо само допреди няколко години. Разбира се, имаме много случаи, в които прекалената употреба на нещо, води до не толкова добри последствия. Но нима в живота не е така с всяко нещо? Трябва да имаме ясно съзнание по отношение на технологиите в собствения си живот и този на децата си. Само тогава всичко, което ни заобикаля ще ни служи, вместо да ни заробва или ограбва здравето или времето ни.

Автор: Мария Ценкова

Тагове: , ,