18 април, 2024

Екип от учени е по-близо от всякога до разработката на “шевна машина за имплантиране електроди в мозъка”. Проектът има амбициозната цел да превърне човешкия мозък в компютър. Част от тази сложна процедура бе описана в bioRxiv – безплатна, публична онлайн услуга на Лаборатория Cold Spring за архивиране и разпространение на непубликувани научни материали.

Учените, които станаха популярни в медийното пространство като “изследователи, близки на Илън Мъск”, всъщност са свързани с него чрез работата си по неговия стартъп Neuralink. Стартиращият бизнес е много потаен и е насочен към разработка на “brain computing”.

До този момент петимата автори на труда описват следния процес – първо, премахване на парче от черепа на плъха, второ поставяне на специална игла и трето – старт на процес на “зашиване” (имплантиране) на гъвкави електроди в мозъчната тъкан с помощта на гъвкави тънкослойни полимерни сонди, които са индивидуално насочени, за да се избегне наблюдаваната васкулатура и да се постигнат различни анатомични цели, в комбинация с фина и твърда игла за “втъкаване”.

Според информацията в документа до момента учените са успели да имплантират масиви от електроди в мозъка на плъх и да получат обратно като информация хистологични изображения на тъканния отговор. Това означава, че с наличната информация човечеството може да си прокара път към ново поколение безопасни невронни интерфейси, които ще имат не само клинични приложения, а и ще помогнат по-добре да се запознаем с работата на собствените си мозъци.

Идеята, която представлява система за скалируемо записване и стимулиране на невронната активност, е в стадий “очакване на обратна връзка”. Нямаме търпение да видим какво предстои! А дотогава, нашият любим Мъск ще продължава да ни тийзва с информация за предстоящото…

Тагове: , , ,