19 април, 2024

На април 11 предстои да се проведе национално гласуване на територията на Индия. Като мерки за сигурност, от Фейсбук се погрижиха да заличат и прекратят разпространението на някои фалшиви новини и изказвания, съдържащи омраза срещу кандидатите от двете опозиционни партии – партия „Бхаратия джаната“ и “Национален индийски конгрес”. В акцията по “разчистване на виртуалното пространство” са свалени и някои страници, които са обвързани с подбуди към радикално поведение.

Социалната мрежа адресира към своята аудитория официално заявление с взетите мерки:

  • Премахнати са 103 страници, групи и профили във Facebook и Instagram, част от мрежата в Пакистан
  • Премахнати са 687 Фейсбук страници, обвързани с Индийския национален конгрес и извършващи координирано неавтентично поведение в Индия
  • Премахнати са 15 Фейсбук страници, групи и профили, обвързани с индийската ИТ компания Silver Touch и също извършващи координирано неавтентично поведение в Индия
  • Премахнати са 321 Фейсбук страници и акаунти в Индия, които са нарушили правилата срещу спам.

https://fbnewsroomus.files.wordpress.com/2019/04/4.1.19-sample-content.006.jpeg

[Фейсбук даде следния пост като пример за съмнителната активност]

В Пакистан системата на мрежата е успяла да заличи 24 страници, 57 Фейсбук профила, 7 групи и 15 профила в Инстаграм, които общо са успели да ангажират със своята активност над 2.8 милиона души.

Публичния релийз в блога на социалната мрежа разбуди духовете за пореден път на тема “Свобода на словото”. От Фейсбук се аргументираха, че са убедени в липсата на автентичност на профилите – или с две думи, всички тези активности са били фалшиви и са имали за цел да подведат обществеността с това кои са и какво правят. От компанията гигант подчертаха “Изтрихме тези страници и профили на база активността им, а не заради съдържанието, което са публикували”, изказване, с което успяха да се защитят срещу критиката, че ограничават възможностите за споделяне на лично мнение.

 

Тагове: , , , , ,