19 април, 2024

Специалисти по биоинженерство от Университета в Райс и Университета в Мериленд от години работят по един доста амбициозен проект – лекуване на увредени кости и хрущяли. Преди броени дни, усилията им се овенчаха с успех, тъй като благодарение на 3D принтинг технологията, те успяват да създадат тъкани заместители на остеохондралната тъкан, които имат почти същите физични характеристики.

Какво означава това? По този начин чрез използване на 3D принтиране можем да заменим слой хрущяли, който се намира под костите ни, да лекуваме счупвания на колене, глезени и лакти и да дадем шанс на спортисти с трайни травми да се върнат обратно в играта. Нововъведението може да се окаже и животоспасяващо за някои наранявания, които преминават в инвалидизиращ артрит.

Градиентният характер на хрущяла в костта и неговата порьозност са затруднили възпроизвеждането в лабораторията, но учени от Райс, ръководени от биоинженер Антониос Микос и аспирант Шон Битнер, са използвали 3D печат, за да изработят това, което според тях е подходящ материал за имплантиране.

Е, как работи това? Ключът е в имитирането на тъкан, която постепенно се преминава от хрущял (хондрална тъкан) на повърхността към кост (остео) отдолу. Специалното решение ще позволи на клетките и кръвоносните съдове на пациента да се инфилтрират в импланта, което означава, че той може да стане част от естествената кост и хрущял на човешкото тяло.

Какво следва? Бъдещето на проекта ще включва да се разбере как точно трябва да се отпечата остеохондрален имплант, така че перфектно да пасне на пациента и да позволява на импланта да расте и да се свързва с костите и хрущялите му.

Информация: Официално изявление до медиите на news.rice.edu

Тагове: , , , , ,