25 април, 2024

Проведе се първото издание на dx TechTalk, на което ще се обсъжда бъдещето на финансовите технологии. Лектори на събитието бяха проектовият мениджър Артем Чуприна и Frond-End дивелъпърът Антон Сутармин. Те работят в офиса на Devexperts в Санкт Петербург. Двамата отговориха на няколко въпроса, свързани с развитието на финтех и разказаха интересни случки от техните проекти.

Каква е позицията ви в компанията?

Артем: Работя в компанията от 6 месеца и е като меден месец за мен. Позицията ми е проектов мениджър. Много се радвам, че съм част от Devexperts.

Aнтон: Работя вече от една година в Devexperts. Аз съм Front-End дивелъпър и обичам функционалното програмиране, статична типизация и обичам спорта, но не знам дали е свързано.

Какви видове спорт практикувате?

Антон: През май ще имам отпуска и ще пътувам от Тбилиси до Батуми в Грузия с велосипед.

Артем: Аз не бих направил такова пътуване. Предпочитам по-класически пътешествия.

Антон: Също така обичам ски, сноуборд и други.

Какви проекти разработвате?

Артем: Наистина най-разнообразни проекти. Като започнем от различни платформи, но понякога работим по уеб интерфейси, които се опитваме да свържем с бекенда със съществуващи API. Опитваме да освежим мобилни приложения. Създадохме чатбот, който е изцяло изкуствен интелект. Всъщност той може да отговаря много добре на сложни въпроси. Други проекти, които разработваме са свързани с VR, но работим и по класическите платформи като уеб, mobile, machine engine solutions, финансови решения.

Антон, на какви езици ги разработвате тези проекти? Какво използвате?

Антон: Като Front-End дивелъпър работя с JavaScript. Но почти не работя с JavaScript в Devexperts. Ние обичаме статичната типизация и затова използваме TypeScript. За мен това става един от най-силните езици за програмиране. По принцип разчитам на функционалното програмиране, за UI използваме React и използваме много reacting programming, за да разработваме приложението на фази ….

Артем, вие сте част от световна компания и се сблъсквате с мултикултурализъм. Ще споделиш ли истории, свързани с това?

Артем: Когато работим с клиенти от различни държави, може би, клиентите ни от Япония са най-точният пример. Имаме голям full stack проект за клиент от Япония. И да уточня, че е японският пазар, японски клиент и са японци. Трябваше да направим UI подобрения за трейдинг платформа, които въобще не сме очаквали. Защото не знам дали знаеш, но “червено” в японската култура не се свързва с нещо лошо. Когато в Европа например видиш как спада индекса на пазара, това е отбелязано с червено. Но в японската култура това не е така – червеното е хубаво и е “най-добрият ти приятел”. Това за тях означава, че цената наистина скача много нагоре. За спад те обикновено използват син цвят. Те го използват това и в други ситуации, защото например, когато тоалетната е свободна, за позитивна ситуация – маркерът е в червено! Затова започнахме да сменяме интерфейса на цялата платформа. Друга промяна беше, че бутонът за продажба трябваше да мине отдясно, според тях.

Последният ми въпрос е какво е бъдещето на финансовите технологии?

Антон: Бъдещето на финтехнологиите е тук. Ако трябва да отговоря сериозно и все пак не мисля, че е в моята компетенция. Иновациите са смарт устройствата – очила, часовници. Чрез тях можеш все по-лесно да си в платформата.

Артем: Всички неща по света ще бъдат все по-бързи и по-бързи.

Благодаря ви за интервюто, момчета!

Тагове: , , , , , , , ,