25 април, 2024

Любослав Александров е студент и служител в Икономически университет – гр. Варна. Обучава се успешно в специалност „Информатика“, 2-ри курс и същевременно е част от отдел „Софтуерни разработки“ в Центъра за изследване и прилагане на новите информационни и комуникационни технологии (ЦИПНИКТ), част от същия университет. Любослав е и в специалния “Мастърклас” на университета, в който отличилите се студенти имат достъп до лектори от успешни бизнеси и научават последната информация за различни актуални теми – от AI до предприемачество.

Студентът сподели пред DevStyleR една сериозна задача, която си е поставил в най-скоро време: “В началото на следващата учебна година искаме да покажем, че в Икономически университет – Варна има силен IT дух и възнамеряваме да организираме голям хакатон, в който ще могат да участват всички желаещи, а не само студенти. “

Любослав, какви са твоите технологични интереси?

Моите технологични интереси са насочени най-вече към разработката на уеб сайтове и приложения, но не само… Моя страст е криптографията. Напоследък все повече хора обръщат поглед към информационната сигурност и защита, покрай всичкия шум, който се вдигна. Аз искрено се радвам, че този въпрос вече стои на масата, когато се разработва софтуер, тъй като живеем в достатъчно несигурна среда. За мен интерес представляват също и интернет на нещата (IoT) и изкуствения интелект (AI). Смятам, че интересното в тези две области тепърва предстои, особено в изкуствения интелект. Склонен да вярвам, че с навлизането на квантовия компютър за по-масово потребление (когато и да се случи това) AI ще премине на едно доста по-високо ниво.

Кога започна да програмираш?

Започнах с програмирането на 15 години. Математиката винаги ми е вървяла и ми стана интересно да решавам проблеми. Адаптирам се бързо и лесно разучавах как се работи с новите джаджи и как всъщност функционират. Всичко това ме накара да се пробвам с програмирането, започвайки със C++, а по-късно и C#, и HTML. За проектите, които разработвам в практиката, използвам PHP, JavaScript, CSS. Като фреймуъркове предпочитам Laravel, Bootstrap, jQuery и ExpressJS.

PHP за мен е доста лесен за използване език, а от 7-ма версия насам е и доста бърз и оптимизиран. С оглед на плановете за развитието му аз не виждам никакви недостатъци в него и, честно казано, не разбирам тези, които не го харесват и алтернативите, които предлагат.

Laravel го открих наскоро, започнах да използвам пълния му потенциал и доста ми допада. MVC архитектурата е ясно разграничена, с данните се работи лесно, чрез Eloquent, а с Blade се получава чудесен дизайн.

JavaScript е вече неизменна част от Front-End-a на всеки динамичен сайт и е достатъчно гъвкав, за каквато и цел да го ползваш. Противно на всички мнения аз намирам голяма логика в начина, по който работи, и му фаворизирам. Използвам го също и за сървърно програмиране, тъй като дава много възможности и e бърз. Там, където е възможно, заменям стандартната Apache/nginx конфигурация с NodeJS и винаги оставам доволен. Правил съм и приложения с Express.

jQuery също е мощен инструмент и дава наготово доста неща, които иначе изискват писане на дълги редове от код на VanillaJS. Доста от анимациите, обаче, които до момента съм правил с тази библиотека, вече могат да се правят със CSS, което ме радва.

Bootstrap придава стил на всеки от проектите, над които работя. Всъщност сравнително рядко ми се налага да правя корекции чрез чист CSS.

Кое е най-трудното в работата ти като Full-Stack Developer?

Най-трудното в работата ми като Full-Stack е да успея да разделя и оставя нещата в различни слоеве, така че, когато възникне проблем (а те никак не са малко), да успея да проследя и локализирам точно бъга. Специфичен момент е и намирането на баланс между бързодействие и ефективност.

А кое е по-сложно – разработката на Front-End или на Back-End?

За мен по-сложен е Front-End-a. В днешно време потребителите имат странно поведение и е трудна изработката на интуитивен дизайн. Още повече позициониране, div-ове летят насам-натам… 😀 Истината е, че ако се придържаш към чист код, не ти се налага да кърпиш и няма такива ситуации.

Какви са проектите, по които работиш в момента?

Двата проекта, над които работя извън университета, имат доста общо помежду си. Първият е за връзка между пътни помощи и аварирали шофьори на пътя. Шофьорът използва нашето приложение, за да намери подходящата пътна помощ според предпочитанията си (близост, цена, услуга, товароносимост и т. н.), а водачите на пътни помощи управляват всички постъпили сигнали към тях чрез нашия продукт.

Другият проект е за намиране на свободно такси  според предпочитанията отново на потребителя. Новото и интересното за мен там е, че имаме тракери за всеки от обектите на двата проекта и обработваме телеметрии, координати и т.н. Използваме Laravel за същинското приложение и NodeJS за конекторите, които приемат телеметрии. Много скоро ще анонсираме приложенията публично и ще очакваме първите отзиви.

Ти участваш в специална програма за обучение на ИУ – Варна наречена “Мастърклас”. Какво означава това и какво е различното?

Участвам в т. нар. Мастърклас. Това е проект в рамките на ИУ – Варна, организиран от ЦИПНИКТ, в който вземат участие отличилите се студенти от професионално направление „Информатика“. Нашите сбирки представляват лекции от лица на бизнеса на най-различни теми  от гребена на вълната в IT-то – oт предприемачество до AI и Blockchain. Идеята е да се прескочи бариерата между университета и бизнеса и да се създаде среда за нетуъркинг, както и да се разпали огъня у прохождащите студенти, в които се е появило пламъчето.

Имаш ли интерес към участия в състезания по информационни технологии?

До този момент съм участвал в доста състезания – предимно още като ученик. Преди университета съм участвал в няколко конференции на УчИМИ, в националната олимпиада по информационни технологии, в няколко хакатона в гр. Русе (откъдето съм родом), където заехме един път второ и един път трето място с различни уеб приложения, както и в различни по-малки състезания в рамките на града.

Като студент съм участвал в университетската олимпиада по математика, където заех първо място и влязох в отбора за националната университетска олимпиада (НСОМ); в олимпиадата по информатика, където се класирах втори, повикаха ме за националното състезание, но за съжаление датата съвпадаше с националното по математика. 🙁 По математика на националното взехме второ място. В началото на следващата учебна година искаме да покажем, че в Икономически университет – Варна има силен IT дух и възнамеряваме да организираме голям хакатон, в който ще могат да участват всички желаещи, а не само студенти. Все още водим преговори с партньори, но според мен ще успеем. Там вече ще съм от страната на домакините 🙂 .

През декември 2018 г. бях награден с награда на ЦИПНИКТ за подпомагане на талантливи студенти.

Какво най-много ти харесва в образователния модел на ИУ – Варна?

За разлика от други университети, това, което ми харесва в нашия, е, че студентът по информатика бива запознаван с много и съвременни технологии и по този начин придобива представа за много от областите в информатиката. Например в моя учебен план са заложени 6 програмни езика. По този начин обучаемият може да направи много по-правилен избор за своето по-нататъшно развитие. Голям плюс е, че мнозинството от преподавателите в катедра „Информатика“ са млади и мотивирани хора, с които можеш да комуникираш и работиш на лекции и упражнения изненадващо добре. Може би университетът не залага толкова задълбочено на основата, както е на други места, но смятам, че избраният подход е по-подходящият, защото дава широк спектър от познания, а както се казва… висшето училище само дава ориентир, от там насетне всичко е в твои ръце. Нали така?!

Какви технологии в бъдеще искаш да усвоиш?

В бъдещите ми планове влиза да науча езика Go на добро ниво, защото вече се използва доста, а и най-вече искам да пробвам нови неща. В кариерен план бих искал в един момент да стана CTO в средно голяма компания и в един щастлив ден да си създам собствен бизнес. В интерес на истината любимите ми проекти са тези, които се състоят в някаква услуга, а идеи за такива приложения ми се въртят много в главата, така че ако имам щастието, може и нещата да се пренаредят малко.

По-рано споменах кои от технологиите на деня истински ме вълнуват. Смятам, че точно те биха променили света до голяма степен. Мнозина обаче си мислят, че промените се случват бързо, а всъщност нещата не стоят така, необходимо е време за всичко.

Какви са твоите съвети за подобряване на методите за преподаване?

Смятам, че модернизацията на обучението включва същински избор от страна на студента какво да изучава.

Смятам, че е редно да се премислят условията на задачите, които се дават в занятията – половината от тях не представляват реални казуси и за съжаление, когато студентът започне работа, известна част от разбраното в университета няма пряко приложение – това затруднява студентите. Ние винаги търсим приложение. Искаме примери с реални казуси, каквото и да ни преподават.

Необходимо е и закупуването по-добро оборудване в по-големите университети, в които се преподава програмиране. Нямам предвид по-добра среда за програмиране, а иновативен хардуер – микрокомпютри, микроконтролери и суперкомпютри. По-този начин ще се провокира още по-голям интерес сред студентите, а и ще ги направи и по-конкурентноспособни.

СофтУни въведе livestream и записи на занятията. Мисля, че трябва да се вземе пример от тях в това отношение.

Благодарим на Любослав! Интервюто проведе Вяра Стефчева.

Тагове: , , , , , , , , , ,