19 април, 2024

Днес в ТУЕС към Технически университет – София беше открит петият училищен хакатон HackTUES 365.

Както вече ви разказахме, HackTUES е единственото технологично състезание, организирано от ученици за ученици. Темата на тазгодишното тридневно технологично състезание е „Технологии за всеки“.

Какво следва? До неделя, 17 март, ученическите отбори от ТУЕС трябва да създадат софтуерен или хардуерен проект, който да е в полза на ежедневната работа на бизнеса и живота на хората. За първи път тази година ще бъде връчена специална награда за хардуерен проект (проект с вградена микрокомпютърна технология). Отборът победител ще получи награда на стойност 1 000 лв., а за класираните на второ и трето място отбори ще има награди от по 750 лв. и 500 лв.

В състезанието ще участват повече от 200 ученици от 8-ми до 12-ти клас от училището. За високото качество на проектите ще се погрижат и над 60 ИТ професионалисти от различни компании, много от които са завършили училището. Те ще бъдат ментори на отборите в първите два дни на хакатона, а някои от тях и членове на журито на полуфиналите и финала на състезанието.

Очаква се нивото на проектите да е изключително високо. Сред регистрираните участници са учениците от ТУЕС, които спечелиха тазгодишния хакатон на Студентския клуб на Американския университет в България, както и отличените ученици в Спортния хакатон, Балканския хакатон, Хакатон за София. В тези състезания възпитаниците на ТУЕС участваха наравно със студенти и работещи софтуерни инженери. Вече повече от 10 години ученици от ТУЕС са безспорни отборни победители в различни състезания.

Сред отличените проекти в HackTUES през миналите години са приложение за резюмиране на текст, използващо невронни мрежи, чатбот на историческа тема, селектиращ статии според интереса на потребителите, игрални конзоли, 2D симулация на генетичен алгоритъм. Награди в хакатона са получавали и проекти за рисуващ робот, приложение за рисуване с движения на ръката пред камера, програма, която табулира изсвирена мелодия, мобилни игри и много други.

Представянето на проектите – финалисти пред журито ще бъде в неделя, 17 март, от 15:15 ч. в Лабораторния комплекс на София Тех Парк, а в 19:15 ч. на същото място ще започне церемонията по награждаване на победителите.   Най-добрите проекти от хакатона ще бъдат представени в специалното изложение на ученически разработки “ТУЕС Фест”, което ще се проведе на 20 април 2019 г. в училището.

Тагове: , , ,