19 април, 2024

HackTUES е единственият хакатон в България, който е организиран от ученици за ученици! Тазгодишното, пето издание на състезанието по програмиране, ще се проведе от 15 до 17 март в ТУЕС & София Тех Парк. Какво предстои? Разбираме от Теодора Йовчева – ученичка от 11 клас в ТУЕС и координатор на екипа от доброволци, които организират HackTUES 365, както и Николай Димитров – ментор и жури.

Теодора Йовчева е ученичка от 11 клас на Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ – София – бивш участник в хакатона, а днес координатор на тазгодишния организаторски екип. Занимава се с програмиране от 4 години и мечтата й е след време да основе собствена компания, защото харесва свободата и смята, че може да “поеме отговорността за нея”.

Каква е историята на хакатона? Какво се промени за тези 4 години?

Историята на хакатона е доста интересна! Преди 4 години тогавашни наши връстници се опитали да се явят на университетски хакатон и не били допуснати, защото са ученици. На шега тръгнала идеята да си направят свое собствено състезание по програмиране, от ученици за ученици, така че да не се повтори отново ситуацията. Както се досещате, идеята не останала на ниво шега и през юни 2015 година се с6ъстоял първият хакатон от поредицата HackTUES. За тези 4 години HackTUES се разрасна изключително много и продължава да еволюира – всяка година има все повече и повече участници, интересът на фирмите от IT-сектора към състезанието расте, а наградите ни стават все по-големи. Миналата година постигнахме рекорд  – с 206 участници в 45 отбора.

Какво е различното в тазгодишното издание на HackTUES (365)?

Различното тази година е темата. За съжаление, не мога да Ви споделя цялата информация все още. Темата ще бъде обявена на 11 март. Така ще дадем възможност на съучениците, които искат да работят по хардуерни проекти, да си набавят необходимите материали. Обаче ще Ви кажа едно – тема от такъв род не е била реализирана в рамките на предишни издания на HackTUES и силно се надяваме да бъде харесана от нашите съученици. За първа година ще има специална награда за най-добър embedded проект. В последните два хакатона имаше доста такива проекти, а журито беше наистина затруднено да избере кои да са големите победители и да избира между софтуерен и embedded проект. Така че тази година се надяваме да е по-лесно за тях. Чрез тази награда искаме да покажем, че HackTUES не е състезание единствено по програмиране. HackTUES е състезание на туесари, а ние не сме единствено програмисти.

Как определяте темите на състезанието?

Всеки организаторски екип избира темата за конкретното издание. А всяка година екипът е нов. През октомври беше сформиран екипът от доброволци, който организира новото издание на хакатона. Основните организатори сме 10 човека, като в дните на хакатона ще има още около 30-тина помощници за организацията. Първата ни работа беше да изберем тема. Започнахме работа малко, след като екипът беше избран, на 24.11.2018 г., след дълги и тежки 4 часа прекарани в събеседване и обсъждане на идеи, беше родена темата и концепцията за тазгодишното издание – HackTUES 365.

По Ваши наблюдения, как този хакатон оказва влияние върху уменията на учениците и проектите, които разработват?

Лично аз съм присъствала на всички издания на HackTUES, без първото. На нито едно от състезанията аз и моят отбор не сме печелили, но не съжалявам ни най-малко за моето участие. Помня, че след първия ми хакатон нямах търпение да се явя отново догодина, бях изключително въодушевена. Атмосферата на HackTUES изигра огромна роля в това отношение. По време на хакатона навсякъде хвърчат идеи и части, менторите прескачат от стая в стая да помогнат на когото могат. Получаваме помощ и от наши съученици. Всеки дава най-доброто от себе си в желанието си да покаже на другите какво е направил в рамките само на 2 дни. Най-точната дума, която описва обстановката по време на годишния хакатон е един огромен workshop за всички възрастови групи на ТУЕС, включително и за завършилите и нашите преподаватели, които влизат в ролите на ментори и жури. Да, реално погледнато HackTUES е състезание, но след време никой няма да помни победителите, а по-скоро моментите прекарани с приятели пред екрана в 2 часа през нощта, опитвайки се да изчистите последния бъг по кода преди да удари заветния час на deadline-а.

Колко души проявиха интерес да се включат в това издание? Как се разпределят отборите?

До момента са регистрирани 194 ученици. Регистрацията все още тече и със сигурност и тази година ще надвишим 200 човека. Като максимум за отборите сме определили 45, ограничение от гледна точка на логистика. В един отбор може да има най-много 5 човека и най-малко 3. Тоест, броят участници варира между 135 и 225 души. Участниците сами избират с кого да се явят на състезанието и се регистрират в сайта ни. Хакатонът все още е само за ученици от ТУЕС. Надявам се някой ден да имаме възможността и за по-мащабно събитие, в което да премерим сили с външни участници. Оценяването става на две нива – полуфинали и финали. Полуфиналите са три и ще се случват успоредно в неделя сутринта в Лабораторния комплекс на София Тех Парк. До финал стигат по 3 отбора от всеки полуфинал, общо 9. Те представят проектите си, но пред ново жури и така се избират тримата победители. Журито на полуфиналите и финалите е съставено от завършили ТУЕС, преподаватели в ТУЕС, или представители на компаниите-партньори на събитието.

Искам да благодаря на всички спонсори и партньори и на всички доброволци, които участват в HackTUES 365. Сигурна съм, че за пореден път HackTUES ще демонстрира каква е силата на туесарите.


Николай Димитров e преподавател по Операционни системи в ТУЕС от 2013г. Участвал е като ментор в почти всички издания на хакатона и като жури на полуфиналите на HackTUES 30x и HackTUES 3. Завършил е ТУЕС през 2010г. и още тогава започва работа като програмист в различни фирми и проекти – дейност, която продължава и до днес.

Как се променят проектите, които виждате в рамките на хакатона? Има ли определени тенденции в избора на технологии?

В последните издания все по-често има проекти с Machine Learning, което не се изучава в училище, но поради нарастваща му популярност, все повече учениците чуват за него и в извънучебно време се запознават. Друга интересна тенденция е все повечето embedded проекти, които са особено предизвикателство при толкова кратък период за работа. Често се случва да изгарят различни компоненти, ученици спешно да търсят нови в събота и неделя, когато повече специализирани магазини са затворени, но това не ги отказва да се борят.

Какво е най-важното в проектите на учениците, за да бъдат успешни?

Най-важното за един успешен проект – да е плод на непрестанно учене и търсене на знания. Успешните проекти винаги включват технологии, които са далеч отвъд учебната програма. Макар, че проектите са разработени за 2-3 дена, то уменията са изграждани с години. Много трудно е да бъдат конкурирани само със знанията от училище. От една строго академична гледна точка това е нечестно, но от друга страна ги стимулира да учат и да се развиват отвъд рамката на учебния процес, което е много полезен и ценен навик за всеки един програмист, чиято работа включва много учене и четене.

Какви са главните затруднения, които срещат участниците при разработката?

За голяма част от участниците Хакатонът е първото място, на което се сблъскват с един по-различен вид предизвикателство. В училище всяка задача има ясна цел, както и ясни стъпки за постигането ѝ. В хакатона трябва сами да измислят своята идея, както и стъпките, които да изпълнят, за да я реализират. Това, както и работата в екип, са доста ценни умения, които не се засягат традиционно в учебната програма и съответно това състезание е доста полезно за участниците, но и доста стряскащо в първия момент.

Могат ли проектите да бъдат реално приложими в бизнес средата?  

В Хакатона участват много разнообразни проекти – от най-малките ученици, които тепърва навлизат в програмирането, до доста сложни проекти. Съответно някои имат много полезна стойност за самите участници от образователна гледна точка, други са създадени най-вече с цел забавление, но има и доста с реално приложение


Тази година HackTUES ще се проведе на 15, 16 (в ТУЕС) и 17 (в София Тех Парк) март. Следете официалния сайт за повече информация относно темите!

Интервюто проведе Вяра Стефчева.

Тагове: , , , , , ,