19 април, 2024

Александър Филисян е във втори курс на специалността “Информатика” във Факултета по математика и информатика на Софийски университет. По традиция във факултета се организира Google HashCode, а този път именно Александър е главен организатор. Той ни разказа за малките успехи на участниците в България.

Какво представлява събитието?

Талантливи хора, които учат във ФМИ и да им предоставим една добра среда, в която да разработят решение на проблема. Google предлага проблем и участниците трябва да го решат за определени минути. Състезанието е 4-часово и се създава алгоритмична задача, която може да бъде оптимизирана на много нива. Идеята е отборите да напишат решение, което да е възможно най-оптимално. Задачите са доста приложими. Тази година проблемът беше да се направи слайдшоу по дадени снимки и тагове, но да се получи възможно най-интересно.

Все пак си още втори курс. Как се случи, че ти да организираш събитие, което е лицензирано от Google?

Говорих с ФСС ФМИ, където членувам и ми предложиха да го организирам. Аз се съгласих. Преди години от 2015 до миналата го организираха други хора, които вече завършиха. Абсолютно случайно се стана всичко. Не съм имал предварителни намерения да организирам подобно събитие.

Досега винаги съм бил участник. Често ми се случва да виждам детайли в организационен план, които не са били добре направени – дали ще е интернетът или ще е било някакво забавяне. И винаги съм се чудил дали мога да го организирам по-добре.

От коя страна се чувстваш по-удобно от страната на организаторите или от участниците?

По принцип и от двете страни е хубаво. Аз лично предпочитам да съм участник, защото е много интересно да си в отбор и има емоция, има предизвикателство. Когато си организатор също е много интересно и искам да правя много неща, но не изпитваш толкова силно самия проект и да търсиш някакви решения.

На какви езици се програмираше на събитието? Какви технологии се използваха?

Може да се програмира на всякакви езици. Няма ограничения от Google. Технологиите по-скоро не се използват, защото е алгоритмична задачата и има влияние математика, за да се измисли добре алгоритъма.

А по специфични статистики за кои са били точно най-използваните езици имате ли?
Повечето писаха на C++, защото е много удачен за алгоритмични задачи. Това е като цяло, не съм ходил да гледам кой как се справя в детайли и какви методи е предприемал при решението.

Какви резултати имат участниците?

Имахме участници, които се представиха достойно, но не са влезли в топ 50. Мисля, че бяха на 833 място. Това е резултатът на първия отбор от нашия хъб. Имаха 715000 точки, което никак не е малко, но победителите бяха с 1200000 точки. Имаше много участници от първи курс, които нямат опит в решаването на такива задачи, но и те се представиха достойно и извадиха над 300000 точки.

Иначе събитието е международно, но е нарочено към Европа, Близкия Изток и Африка, като в България ние сме единственият хъб. Иначе във финалните кръгове български представител e V.Haralampiev с 1058753 и е на 48 място, но не е от нашия хъб.

Тагове: , , , ,