19 април, 2024

Java, Java и пак Java –  това е мотото на Христо Савов, Software Development Lead в МенторМейт. Той обича да организира събирания за екипите в компанията, като последните му два мийтъпа носят атрактивните имена „Чай с ром“ и „Горещ шоколад с абсент”. Освен отличен професионалист, Христо е и страхотен кулинар!


Кого номинирате за „Developer на фокус“?

Христо Савов, Software Development Lead – Java в МенторМейт.

Каква е причината да го номинирате?

Христо е комуникативен и притежава много добри меки умения (soft skills), на които дължи успеха си като ръководител на екип. Той успява да поддържа добра атмосфера в екипа и е способен да направи забавна и най-критичната ситуация. Не на последно място, Христо е изключително гъвкав в работа си и често влиза в различни роли – от ръководител на екип, архитект, програмист, до SCRUM Master и бизнес анализатор. Той е пример за подражание за младши специалистите в МенторМейт.

Опишете неговите професионални качества.

Христо е от хората, доказали се като изключително ценни за компанията. Той започва кариерата си като програмист и достига до позициите на софтуерен архитект и ръководител на екип. Всичко това се дължи на неговия професионализъм и желание да учи и да се развива. Той има реална преценка за ситуацията и успява да вземе правилното решение спрямо нея. Винаги е готов да поеме инициативата, страхотен Team Lead е и поема контрола в напечени ситуации, за да тушира напрежението. Също така трябва да се отбележи и добрата му комуникация с клиентите. Той успява да разбере бизнеса на клиента и да му предложи най-ефективното решение.

„В свободното си време обича да плува, да пътува и улавя моменти с фотоапарата си…“

Разкажете ни повече за него като личност.

Професионалист, но и добър човек. Ицето е изключително добронамерен към колегите си и успява да намери верния подход към всеки. Умее да създава приятна атмосфера и да заразява хората около себе си с невероятното си чувство за хумор. Не на последно място, винаги е готов да помогне.

Можете ли да опишете как протича неговият работен ден?

Работният му ден e комбинация от програмиране и срещи с екипа, комуникация с клиенти, като Христо активно участва и в процеса по подбор и обучение на нови специалисти за МенторМейт.

„В свободното си време обича да плува, да пътува и улавя моменти с фотоапарата си…“

Какви са предизвикателствата пред него? По какви проекти работи?

Предизвикателствата са част от нашата професия. Едно от последните предизвикателства пред Христо беше да е част от проект, който използва изцяло нови технологии както за него, така и за част от екипа. Въпреки това той се справи страхотно, поемайки отговорността за всяко едно решение и доведе екипа към успех.

Проектите, по които работи, са разнообразни и най-често са свързани със здравеопазване.

Случва ли му се да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи?

Това е неразделна част от ежедневието му. Христо е изключителен ментор и има уникален подход. Винаги е готов да помогне с каквото може. Особено впечатляващо при него е, че успява да комуникира успешно техническите изисквания към хора, неспециалисти в тази област.

Христо обича да експериментира и да пробва нови неща в свободното си време, а от миналата година е почитател на гмуркането и шнорхелинга.

Ако трябва да го опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?

Забавен, лидер и добряк

Взима ли участие в инициативи на компанията? Какви? Има ли свои инициативи?

Най-често организира събирания за Java и Android екипа ни (последните 2 бяха „Чай с ром“ и „Горещ шоколад с абсент“). Също така е част от Клуба по фотография в МенторМейт. Активно се включва и във вътрешните ни обучения за нови служители или служители с опит в други технологии.

Какви са хобитата му?

В свободното си време обича да плува, да пътува и улавя моменти с фотоапарата си или да играе бордови игри и Magic the Gathering.

„В свободното си време обича да плува, да пътува и улавя моменти с фотоапарата си…“

Каква музика слуша? Как се забавлява?

Христо е изключителен кулинар. Запознат е в детайли с почти всички техники за приготвяне на храна. Способен е часове наред да те убеждава да си купиш чугунен тиган, за да получиш перфектната коричка.

Какъв е стилът му?

Tой е скромен и уравновесен човек. На пръв поглед изглежда твърде сериозен и замислен, но това впечатление бързо се променя. Ерудиран и широко скроен, с него можеш да разговаряш за политика, образование, култура, та чак до кулинария. Винаги е хладнокръвен в напрегнати ситуации. Обмисля и дава най-правилните архитектурни решения и се грижи за това те да бъдат изпълнени правилно. Работи в екип на високо ниво и винаги е готов да помогне на своите колеги.

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от него?

Java, Java и Java. Христо не дава и дума да се каже, че има по-добър език за програмиране от него. Въпреки това в момента работи по проект със Scala и тайно мислим, че го харесва.

Бихте ли разказали интересна случка, свързана с него?

Винаги е забавно, когато Христо започне да изтъква недостатъците на всички езици за програмиране (разбира се, Java не е сред тях, а над тях).

Тагове: , , , , , , , , , ,